Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Why not utilise your system's redundant processing power for a worthy cause, and join the MSI HQ Red Rockets Folding@Home team?

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: k9n2 sli platinum NO POST issues  (Read 4155 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
k9n2 sli platinum NO POST issues
« on: 23-July-09, 18:36:33 »

Hi Kiddies,

I have a reoccurring problem... I thought it was fixed after the initial build.

I initially build this machine after two failed biostar motherboards...I decided on MSI

So here is what i am running.

the K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios version original disc
an AMD Phenom X4 processor 2.3 ghz
2) 1 gig sticks of matched pc 6400 800 mhz
Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver
450 Watt Black Widow power supply
300 gb western digital 300 gig hard drive

When it runs I have windows xp home  32 bit

The problem is that it will not post up.

Originally on first build it would not post up but removing a set of incompatible memory sticks fixed that issue up real quick.

Things went fine for about a week then last night it froze solid and on reboot would no longer post.  It throws out an LED code of

LED 4 red
LED 6 red
LED 7 dark
LED 8 dark
LED 9 Green
LED 10 red
LED 11 dark

other LEDs on the board
LED by the PCI express slot 1 blue, 1 dark
 
LED 15 Green
LED 16 Orange

I have cleared the CMOS...both with the button and battery removed.
I have changed the memory completely to 2) brand new 512 sticks I had laying around for another computer.
I have removed the board from the case and run it out side to no resolution.
I have removed one stick of original 1 gig memory and no go.
I have  changed video cards to an ati radeon saphire pci card...no go


I am afraid at this point it is my processor or video card... the memory has worked well since 2007.

I don't want to RMA a perfectly good board if it is some thing else.  Does anyone know what the codes mean?  I cannot find a legend for the LED's anywhere.

Thanks for any help you can give.

Icey

Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Ex Forum User 3

  • Hawk
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 26817
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #1 on: 23-July-09, 18:58:47 »

Did you connect the JPWR2 for 12V CPU power?
Is the memory suited in the dual-channel slots?

So what happened with the Biostar motherboards, as boards don't die that easily.
And what are the specs of your PSU?
Logged

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #2 on: 23-July-09, 19:32:46 »

the first board was pretty much vga error that stuck around even after trying to use the onboard video, the second biostar worked a few days then froze during a bios update and wouldn't clear or reset or anything... so I sent it's rear packing back to newegg... vowing to avoid cheap motherboards forever.  So MSI was suggested. 

I have 24 pin atx, the 4 pin  jpwr2, the 4 pin pci express vid, and a 4 pin in jpwr3 as well as the cpu fan power.

the power supply s a 450w black widow tr2 rx series gaming psu set to 115v

dc output
+3v,+5v,+12v,-12v,+5vsb
Max current
30a,28a,14a,15a, 3a,3a
Min current
.5a,.3a,1.a,.04a,.0a
Peak
--,--,16,--,--,3.5a
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Svet

  • T9246ED, Бивша комета
  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 49268
    • MSI BIOS/EC-FW Mods
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #3 on: 23-July-09, 19:39:05 »

Try with another and better PSU
You've tried to boot with barabone setup and mainboard outside PC case too?

Ex Forum User 3

  • Hawk
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 26817
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #4 on: 23-July-09, 20:03:33 »

I would say so too, that's not much of a powersupply.
Did you try the Biostar boards also with that PSU?
Would explain a lot.
Logged

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #5 on: 23-July-09, 20:31:42 »

yea....
I did barebone outside case....

What size psu would you suggest?
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
LED Codes on k9n2 sli platinum motherboard
« Reply #6 on: 23-July-09, 20:32:58 »

Does anyone know what the LED Light codes on the K9n2 Sli platinum mean... It would sure help.

Thanks,

Icey
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Ex Forum Mod

  • Hawk
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 16672
Re: LED Codes on k9n2 sli platinum motherboard
« Reply #7 on: 23-July-09, 22:04:02 »

:rtfm: pages 2-25, 2-26

 Topics merged, no need for 2 separate topics.

450W is recommended and that is for a good quality PSU such as a Corsair VX450W +12V~33A, single +12V rail. Or better yet would be Corsair VX550W +12V~41A.
Logged

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: LED Codes on k9n2 sli platinum motherboard
« Reply #8 on: 23-July-09, 22:52:59 »

:rtfm: pages 2-25, 2-26

 
  ???
huh?
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Svet

  • T9246ED, Бивша комета
  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 49268
    • MSI BIOS/EC-FW Mods
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #9 on: 23-July-09, 23:58:43 »

look in your mainboard manual at those pages

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #10 on: 24-July-09, 16:19:01 »

look in your mainboard manual at those pages

They don't exist, my manual turns into dutch on page 22.
Thanks for trying though.

Icey
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Svet

  • T9246ED, Бивша комета
  • Administrator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 49268
    • MSI BIOS/EC-FW Mods

Mike

  • aka Frankenputer
  • Power Edition
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 9818
  • Virginia, USA
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #12 on: 24-July-09, 16:40:30 »

Logged
#1:
MSI X38 Diamond/Bios 1.5; Core2Duo E8400 3.0Ghz; Thermalright Ultima-90HS/120 fan; 2X1GB DDR3 CorsairTWIN3X2048-1333C9DHXG; PIONEER|DVR-215DBK SATA DVD-DL & Lite-on DVD-ROM PATA; FDD; MSI 260GTX-T2D896; 196.34beta; Seagate 320GB  & WD 500GB SATA HDDs; PC P&C Silencer 750 +3.3V/24A~+5V/30A~+12V/60A; X-FI Xtreme PCIe; Antec P182 Case; XP PRO SP3

#2:
MSI 865PE Neo2-PFS Platinum/Bios 3.A; P4 2.8C HT; Thermalright XP-90HS; 2GB DDR400 RAM(2x1GB kit Mushkin HP3200 2-3-2-6); Nec ND-3550A DVD-DL & TDK 52X24X48 CD-RW; FDD; Nvidia GeForce 7800GS; 84.21; Maxtor 200GB & Seagate 200GB PATA HDDs; Enermax 465P VE-FMA +3.3V/35A~+5V/35A~+12V/33A; Audigy 2ZS; XP PRO SP3
Dell 2209WA LCD on a DVI KVM switch

MSI Wind U100

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #13 on: 24-July-09, 19:35:13 »

Thanks for all the help guys!!

 I think I am going to be purchasing this - CORSAIR CMPSU-850TX 850W ATX12V 2.2 / EPS12V 2.91
 I didn't think to tell everyone I was also having trouble with things in my usb hub (non powered)... in retrospect it lends strength to the power supply diagnosis....I have RMA'd the msi for replacement to tiger ... so hopefully I can get Murphy back up and running soon.

Thanks again, I will keep you all posted,

Icey
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #14 on: 03-August-09, 17:18:46 »

Hi again...   ;-((
New Motherboard... rma'd, K9N2 SLi Plat.
New Memory... 4gig 1066 ddr pc2 8500 
New PSU... 850 Watt Corsair.

Same problem.  I get no post, I get hung up on memory detect according to the LED codes... I am at a loss.

The only thing i have not changed at this point is the new processor I just bought for this build back in the middle of June... It has only run for about a week and a half total.

Murphy's specs are in my signature... sigh.
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Fredrik

  • Hawk
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 16126
  • There's always a risk.
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #15 on: 03-August-09, 19:49:44 »

Yes, D-LEDs are normally processor related. Damaged, wrong BIOS settings/not supported, unsupported or downright under-powered.

Are all power connections meant for the motherboard in place?
Are you familiar with how to seat the processor?
No unused so called stand-offs/spacers/distanser between the motherboard and case?



Two slightly off questions:
Black Widow PSU! To rhyme with you sig and avatar?   :-))
What was the problem with BioStar motherboards,
Logged

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #16 on: 15-August-09, 01:09:25 »

the biostars had two separate issues video related, and one frozen bios update.  I replaced the blackwidow with a corsair though... A replacement on the phenom processor and a new msi board fixed everything.
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit

Aaron

  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 5690
  • BOOST!
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #17 on: 15-August-09, 01:22:01 »

A replacement on the phenom processor and a new msi board fixed everything.

Does this mean the problem has been solved, or...?
Logged
Refrain from having to solve most of your problems by not creating them in the first place.

DDR3 Memory Standards: Blurry Lines
Integrated Memory Controllers (IMC)
Intel EIST and Processor C-states
Overclock Database 2.0

theicewitch

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 13
Re: k9n2 sli platinum NO POST issues
« Reply #18 on: 24-August-09, 19:10:56 »

It is resolved! 
Logged
K9N2 SLI platinum with NO SLI activity - bios  version original disc

AMD Phenom X4 processor 9600 2.3 ghz

4 gig ddr2 1066

Ati FireGl 7200 pci express video card - latests driver

850 watt corsair

300 gb western digital 300 gig hard drive

Windows xp home  32 bit
Pages: [1]   Go Up