Please login or register.
Advanced search  

News:

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)  (Read 8635 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14

Sup guys,

I installed the MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3, i read the manual and some sites etc. one thing i do not understand and that is how this version's Core Voltage works. As i've seen on youtube and various forums that the Core Voltage is displayed as the volts are set to exp: 0.0950V, but mine is displayed as a "+0". It never displays the Volts at which you are currently at, like the Core Clock or Memory clock etc. Any ideas?


Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Ex Forum Mod

  • Hawk
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 16672
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #1 on: 17-June-11, 00:16:35 »

 In "Settings" did you put a check mark in the 'Unlock voltage control' and 'Unlock voltage monitoring' boxes?
Logged

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #2 on: 17-June-11, 00:47:44 »

Yes i have:

I tried the Afterburner which came with my driver installation disk, the version before this beta, but voltage was grey'd out, tried the "cfg" edit, didnt work, checked the tick boxes, didnt work, so i tried this latest beta, which seems to "unlock" the voltage but appears like this

Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Svet

  • T9246ED, Бивша комета
  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 52207
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #3 on: 17-June-11, 03:04:01 »

It depend of card, it either can show the voltage or like you have it. Yours is more easy, as you can figure quickly is there a overvolt or not
Logged

Ex Forum Mod

  • Hawk
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 16672
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #4 on: 17-June-11, 03:18:53 »

 You might want to update drivers while you're at it. 275.33 is latest.
Logged

Aaron

  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 5690
  • BOOST!
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #5 on: 17-June-11, 04:09:13 »

It works as an offset.  + or - the default voltage.
Logged
Refrain from having to solve most of your problems by not creating them in the first place.

DDR3 Memory Standards: Blurry Lines
Integrated Memory Controllers (IMC)
Intel EIST and Processor C-states
Overclock Database 2.0

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #6 on: 17-June-11, 10:23:51 »

Yes, i understand that it works as an offset, but by how much does it increment by when i type in "+1", or "+5", etc? As it will only show the value as "+1" or which ever number i enter.

*Please note i did not Apply, only for example*




Thanks for the headsup on the new updated drivers, i'll go update straight away :biggthumbsup:
« Last Edit: 17-June-11, 11:33:09 by mute_ZA »
Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Svet

  • T9246ED, Бивша комета
  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 52207
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #7 on: 17-June-11, 14:10:12 »

Yes, i understand that it works as an offset, but by how much does it increment by when i type in "+1", or "+5", etc? As it will only show the value as "+1" or which ever number i enter.

*Please note i did not Apply, only for example*




Thanks for the headsup on the new updated drivers, i'll go update straight away :biggthumbsup:

look in voltage monitor about it in the right pane
Logged

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #8 on: 17-June-11, 15:20:23 »

I have ticket the "Unlock Voltage Monitor" check box, also went into the .cfg file and changed the UnlockVoltageMonitoring to 1, but does not want to show the Voltage Monitor in the Pane. So i installed GPU-Z, changed the the Core Voltage in Afterburner to +2, went to GPU-Z and it did not appear to have changed the Volts in any means. So i changed it to +5, still nothing.
Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #9 on: 17-June-11, 18:31:17 »

What happens when you move the slider to the right ? Can you even move the slider ? Do the offset numbers even change if you use the slider ? i.e. 5 may not be the lowest accepted increment. I would guess those are millivolt increases. Thus you may find that when moving the slider that it may go for example from 1000mV to 1010mV as the first increment.
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #10 on: 17-June-11, 18:40:11 »

The slider on the Core Voltage can move from +0 to +150 or -100. on Memory Voltage from +0 to +50 or -100. Aux Voltage  from +0 to +30 or -100


Exp:

Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #11 on: 17-June-11, 19:57:11 »

So the slider does work. What are the minimum increments that it changes by on the slider and does it apply them when you hit the Apply button after moving the slider ?
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #12 on: 17-June-11, 21:08:00 »

The minimum is "1" per section moved. Yes it does apply, but when i open GPU-Z and look the Volts, it didnt change:


Before "Volt" Change:
   

After "Volt" Change:

Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #13 on: 17-June-11, 21:39:18 »

Save that setting as a profile and then activate the "Apply Overclocking at System start up" radio button. Restart the system and see if it applies those OC settings.

EDIT: refer https://forum-en.msi.com/index.php?topic=149435.0  Try moving the switch from silent to performance and see if it makes a difference.
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #14 on: 17-June-11, 22:17:07 »

I was wondering what that switch was for :think:

So i switched to "Performance Mode" and kind of almost freaked out when i booted back up, because my pc took a while to start up "longer than normal", when it entered Windows it changed to 800x600 Res and said my Hardware was not supported, but a min or 2 after that it said "New Device Installed and ready for use" and asked to restart, so i restarted and....... kapish :hat tip:

Seems we have a winner: :biggthumbsup:



It does run a bit hotter than when on silent mode, but will sort that out.

Thanks for the effort.  :biggthumbsup: :agrees: :worship:

Ps. I Assume that is my actual "Volt" measurement
Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #15 on: 17-June-11, 22:29:07 »

That sorts one part I think. Are you now able to change the voltage after having applied the performance mode?
 
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #16 on: 18-June-11, 01:42:53 »

Actually, i am talking crap, because my card was on "Performance", and switched to "Silent", i thought it was the other way around. Seems that in "Performance" it shows like the above "+0" and when in "Silent" it actually gives the Voltage Parameters. Weird... Also in "Performance" i have the "Tripple Voltage" settings, but on "Silent" i only have the "Core Voltage" setting. One last thing, in "Silent" my default Core Voltage is 0.9880V, in "Performance" it is 0.9120V, would thought it should be the other way around  :think:
Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #17 on: 18-June-11, 09:16:20 »

Suggest you report your finding to MSI technical in the meantime. >>How to contact MSI.<<
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #18 on: 18-June-11, 13:25:56 »

Ok, so to sum this all up.

Silent: Enables Core Voltage, and displays it as actual Volts. Displays ONLY Core Voltage as to the opposed Tripple Volatge Parameters

Performance: Opposite Voltage Display of Silent: "+0" and don't increase Volts when incrementing. Displays Tripple Volatge.

So the one has what the other one needs... :noidea: Also note that the "Silent/Performance" modes saves their own Afterburner Profiles which is not accessible across each mode.

Edit:
Quote
in "Silent" my default Core Voltage is 0.9880V, in "Performance" it is 0.9120V, would thought it should be the other way around

I noticed that in Performance mode the Core Volt is is 0.9120V on IDLE, but when under load it shoots up to 0.9880V, same as what "Silent" mode idles on.

So i assume that's not faulty :smile:

Just Afterburner that seems to mix things up
« Last Edit: 18-June-11, 13:59:33 by mute_ZA »
Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #19 on: 18-June-11, 14:07:36 »

Any Afterburner related issues should be reported on that forum. http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=305901&highlight=MSI+Afterburner

I suspect its something with this Beta version and if you report your finding, then the developers will probably fix it in the final version.
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #20 on: 18-June-11, 16:55:26 »

For those who have followed this thread, here is some feedback to "fix" or atleast straighten out this query and also how to enable the Volt Monitor if the "Check Box" or cfg edit method does not work:

Quote from: TheHunter;4018736
its how it is.. I have the same, i asked once because i thought its a bug or something but yea it is like so.

In perf.mode when you raise mV (in 6mv increasements) pay attention to the right, here it shows real voltage..



to unlock voltage graph on the right; go to settings >> monitoring >> active hw monitoring graphs >> scroll down a bit and check gpu voltage monitoring and it will show up..



its not checked by default.

Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Bernhard

  • Support the MSI Red Rockets Team Members 나는 한국을 사랑
  • HydroGen
  • ****
  • Offline Offline
  • Posts: 6148
  • Read the user manual first. Properly
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #21 on: 18-June-11, 21:35:28 »

Thanks for the feedback. :biggthumbsup: Thus you can confirm that your problem is sorted ?
Logged
1.MSI Z77A-GD65 BIOS10.6B7 Mothballed
2. Asrock H87M; i5-4670; Corsair CML8GX3M2A1600C9W 2 X4GB; CX430; Crucial M500 240GB Win7-64; WD 2TB Data; WD 1TB Data
3.Asrock Z97 Extreme 4;4790K;Noctua NH-C14; Win7-64;MSI GTX660Ti PE;Corsair 4X4Gb CML16GX3M4A2133C11B;TX650;Neutron 256GB SSD;ST1000GB;WD300V-R;SonyDVD; 



"veni vedi doctus"
MSI 미친

mute_ZA

  • Winki
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 14
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #22 on: 19-June-11, 11:56:47 »

Yes, thanks for all the trouble and effort. It has been solved :photo:
Logged
My Rig:

Intel Core i5 2500K
ASUS P8P67 Pro
MSI GTX570 Twin-Frozr III PE/OC
CoolerMaster GX 750W Plus 80
CoolerMaster 212+
2 x 2GB Adata XGP 2000MHz

Svet

  • T9246ED, Бивша комета
  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 52207
Re: MSI Afterburner - 2.2.0 Beta 3 Core Voltage 0+ (Question)
« Reply #23 on: 22-June-11, 17:34:13 »

This is not a problem its works in that way.
Of course to monitor the voltage you need to unlock it 1st, then to tell to monitor system that you want to monitor the voltage too.

About the Performance and Silent Modes also there is no issue.

This power edition version has special voltage control and can adjust Memory and Aux voltages when its running in Performance Mode,
the way of GPU voltage control is also changed in Performance Mode compared to Silent Mode where its used the standard GPU voltage control.
In a Performance Mode its works with offsets voltages, which add voltage to the GPU base voltage.
it doesn't follows BIOS spec. and it doesn't modify the base voltage
In a Silent Mode the VGA will be treated as standard one and GPU core voltage can be adjusted by standard way following BIOS spec, with 12.5mV steps
Logged
Pages: [1]   Go Up