Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

If you want to flash your BIOS, please use our own Forum USB Flash tool - NOW UPDATED!

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Z77a G45 won't boot! (new system)  (Read 1341 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Dellorto

  • Neo
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 6
Z77a G45 won't boot! (new system)
« on: 11-November-12, 11:12:27 »

Hi!
I just bought a new computer with the setup:
Intel i5 3570k
MSI GTX 660 ti Power Edition OC
Corsair Vengeance 1600MHz 2x4Gb
MSI Z77A G45
Fractal design Integra 650W

And the thing is that when I start the computer, it doesn't boot. On the screen it only shows "-" in the upper left corner and in the lower right corner it says "A2" and it then changes to say "B2". Then after 2 minutes that screen dissapears. After that a "-" starts flashing continually in the left section of the screen and nothing more happens.

But I tried with no harddrives in and only the OS boot cd and then it went through the same process but it did get into the installation of W7 but since there were no HDD:s in I couldn't install it.(Still skipping the boot phase)

I also tried with a HDD that had w7 installed but since that was configured for another setup it went through the same process but bluescreened immediately when the windows logo showed up.

I've tried to start with only one RAM and switch the RAM slots but still no progress.
I've tried to reset the CMOS too.
Checked all the cables.

POST doesn't show up either.


What might the problem be?




Logged

flobelix

  • MSIHQ Red Rockets Team Member
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 12787
  • Lightning!
    • event.msi.com/vga/lightning/
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #1 on: 11-November-12, 14:59:41 »

Most likely the card has a GOP supporting vbios (necessary for full Win8 compatibility; http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/hh997769.aspx) while your board is using an older bios not supporting GOP.

You need to flash the board to a GOP supporting bios: >> http://www.msi.com/service/download/bios-19847.html << using onboard vga (having the GTX660ti removed)

>>Use the MSI HQ Forum USB flasher<<

After flashing retry with GTX660ti.

If it won't even come up with onboard vga we need to dig deeper.
Logged
MSI Z87 MPOWER MAX (MS-7815) Bios 1.7B4
Core i7 4770K (C0) @ 4300.54 MHz, 1.216V
Corsair H110 Liquid CPU Cooler
2*4GB ADATA AX3U2000GC4G9B-2G (1:8) 1066.8 MHz (DDR3-2133) @ 10-11-11-28-2T 1.54v
2*MSI GTX 780Ti GAMING 3G @ 1210/3500 (SLI) 
256GB Samsung 830 SSD + 250GB Samsung 840 EVO
Corsair HX1050 +12V: 87.5A • +3.3V: 30A • +5V: 30A
Windows 8.1 Pro

Dellorto

  • Neo
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 6
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #2 on: 11-November-12, 16:29:36 »

The onboard VGA doesn't give a signal to the screen, the light just stays yellow :(
Logged

flobelix

  • MSIHQ Red Rockets Team Member
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 12787
  • Lightning!
    • event.msi.com/vga/lightning/
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #3 on: 11-November-12, 18:56:22 »

What light? Have you removed the GTX660? If so try reseating cpu and only use one stick of ram.
Logged
MSI Z87 MPOWER MAX (MS-7815) Bios 1.7B4
Core i7 4770K (C0) @ 4300.54 MHz, 1.216V
Corsair H110 Liquid CPU Cooler
2*4GB ADATA AX3U2000GC4G9B-2G (1:8) 1066.8 MHz (DDR3-2133) @ 10-11-11-28-2T 1.54v
2*MSI GTX 780Ti GAMING 3G @ 1210/3500 (SLI) 
256GB Samsung 830 SSD + 250GB Samsung 840 EVO
Corsair HX1050 +12V: 87.5A • +3.3V: 30A • +5V: 30A
Windows 8.1 Pro

Dellorto

  • Neo
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 6
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #4 on: 11-November-12, 19:48:04 »

The light on the screen. The light showing that the screen is sleeping.
Logged

flobelix

  • MSIHQ Red Rockets Team Member
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 12787
  • Lightning!
    • event.msi.com/vga/lightning/
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #5 on: 11-November-12, 19:52:51 »

Aha, then go on:

Have you removed the GTX660? If so try reseating cpu and only use one stick of ram.
Logged
MSI Z87 MPOWER MAX (MS-7815) Bios 1.7B4
Core i7 4770K (C0) @ 4300.54 MHz, 1.216V
Corsair H110 Liquid CPU Cooler
2*4GB ADATA AX3U2000GC4G9B-2G (1:8) 1066.8 MHz (DDR3-2133) @ 10-11-11-28-2T 1.54v
2*MSI GTX 780Ti GAMING 3G @ 1210/3500 (SLI) 
256GB Samsung 830 SSD + 250GB Samsung 840 EVO
Corsair HX1050 +12V: 87.5A • +3.3V: 30A • +5V: 30A
Windows 8.1 Pro

Dellorto

  • Neo
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 6
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #6 on: 11-November-12, 20:00:41 »

My local store said that it sounded like a motherboard problem since it skips though the "boot" screen and that I can't get picture with the onboard VGA :(
Logged

flobelix

  • MSIHQ Red Rockets Team Member
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 12787
  • Lightning!
    • event.msi.com/vga/lightning/
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #7 on: 11-November-12, 20:03:07 »

Could also be the cpu. Please go on as I asked you to. If you are convinced of the store's info just rma the board.
Logged
MSI Z87 MPOWER MAX (MS-7815) Bios 1.7B4
Core i7 4770K (C0) @ 4300.54 MHz, 1.216V
Corsair H110 Liquid CPU Cooler
2*4GB ADATA AX3U2000GC4G9B-2G (1:8) 1066.8 MHz (DDR3-2133) @ 10-11-11-28-2T 1.54v
2*MSI GTX 780Ti GAMING 3G @ 1210/3500 (SLI) 
256GB Samsung 830 SSD + 250GB Samsung 840 EVO
Corsair HX1050 +12V: 87.5A • +3.3V: 30A • +5V: 30A
Windows 8.1 Pro

Dellorto

  • Neo
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 6
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #8 on: 11-November-12, 20:08:15 »

So shall I plug in the DVI cord to the motherboard then?
Logged

Dellorto

  • Neo
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 6
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #9 on: 11-November-12, 20:09:02 »

Do I have to remove the VGA card fully or just unplug the double 6pins?
Logged

flobelix

  • MSIHQ Red Rockets Team Member
  • Global Moderator
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 12787
  • Lightning!
    • event.msi.com/vga/lightning/
Re: Z77a G45 won't boot! (new system)
« Reply #10 on: 11-November-12, 20:48:14 »

So shall I plug in the DVI cord to the motherboard then?

Exactly.

Do I have to remove the VGA card fully or just unplug the double 6pins?

Remove it.
Logged
MSI Z87 MPOWER MAX (MS-7815) Bios 1.7B4
Core i7 4770K (C0) @ 4300.54 MHz, 1.216V
Corsair H110 Liquid CPU Cooler
2*4GB ADATA AX3U2000GC4G9B-2G (1:8) 1066.8 MHz (DDR3-2133) @ 10-11-11-28-2T 1.54v
2*MSI GTX 780Ti GAMING 3G @ 1210/3500 (SLI) 
256GB Samsung 830 SSD + 250GB Samsung 840 EVO
Corsair HX1050 +12V: 87.5A • +3.3V: 30A • +5V: 30A
Windows 8.1 Pro
Pages: [1]   Go Up