AMD AM4 Ryzen Overclocking Guide (X370 and B350)

d-tsi

New member
PRIVATE FIRST CLASS
Joined
Apr 18, 2017
Messages
6
Update:
I forgot to mention that i also tweaked NB V. to 1.10 and DRAM v. to 1.2 to see if that sound will stop.Then i also downgraded the DRAM frequency to 2660, but again the sound didnt stop.
The pc and the ram was working fine though. but I didnt risk it to let it there so i restore to default Bios setting and DRAM fr. went again to 2100 :(
Any suggestion? (except tofrom waiting for bios update...)
Thank you in advance.
 

d-tsi

New member
PRIVATE FIRST CLASS
Joined
Apr 18, 2017
Messages
6
Thank you for your reply.
I m using 1.2 version.
I saw these new versions but arent them Beta? i know tha soon the new AGESA version will come out but no for my gaming pro carbon yet.
Is beta versions safe or should i wait the original new one?
 

darkhawk

Well-known member
Global Moderator
Joined
Nov 20, 2012
Messages
13,299
See my post above.

It sounds like you're on a much older BIOS, which did have cases where that could happen.
The newer BETA BIOS should be more forgiving.

They are relatively safe and do include the AGESA updates in them. All the B350 and X370 boards at this point from MSI should have an AGESA 1.0.0.6 version available within that thread. Just download the newest one and try it out. 

Most users have been able to get at least within 1 step down from their memories rated speeds (so, 2933 MHz for 3200 memory), and many can hit the rated frequency.
 

99007vbond

New member
PRIVATE E-2
Joined
May 10, 2017
Messages
2
I am using MSI X370 Krait Gaming Motherboard with AMD Ryzen 5 1600X (overclocked to 3.9GHz), Memory G.Skill Ripjwas V F4-3000C15D-16GVRB ( overclocked to 2933MHz ) and MSI GTX 1060 Gaming X 6G Graphic card, Cooler Master 120 Lite cpu cooler and 550 watt power supply , Windows 10 Pro 64 Bit.

Issue's

Processor Clock speed limited to 2200 MHz i.e 2.2 GHz with the latest bios 7A33v13.
Processor Clock speed limited to 2200 MHz i.e 2.2 GHz eliminates when older bios is flashed i.e 7A33v10.
When older version of bios is flashed the memory clock speed which is represented in the windows task manager is 1067 i.e 2133 Double Data Rate.
When latest version of bios is flashed the memory clock speed which is represented in the windows task manager becomes 2933.
MSI Gaming App OSD Shows the right overclock for memory 2933 with both old and latest bios version.
No matter what windows task manager shows the right overclock for processor in latest bios and with older version of it.
 

Nichrome

Friday? Deploy to prod!
Global Moderator
Joined
Nov 7, 2013
Messages
19,369
Guys, please post your issues in relevant sections. This topic is overclocking related, not BETA BIOS issues or anything like that. For such issues, post in BETA section with own, new thread.
 

Benz

New member
CORPORAL
Joined
Jul 14, 2011
Messages
20
Well after OCing with MSI Command Center my Ryzen 5 1600 can achieve a stable OC @ 4GHz w 1.3750 vCore. At least until new BIOS arrives to rectify this most unfortunate circumstance.
 

ereider20010103

New member
PRIVATE FIRST CLASS
Joined
Jun 15, 2017
Messages
6
Tech025 date=1495199176 said:
Hello, I have an msi b350m mortar and ryzen 1600x when I set the cpu frequency to 3800 and cpu core voltage to 1.3125 or higher, it booted successfully and it shows on bios the
overclocked frequency but on windows it runs only on 2199mhz. But if i set the voltage to auto it works without problem. Is it a bug in bios?
Lucky! My 1700 @ 3.8GHz needs 1.3875v to be stable from 1.275v 3.7GHz... Would PLL increase make it easier to reach 3.9GHz?
 

makc.pst

New member
CORPORAL
Joined
Jun 16, 2017
Messages
13
MB B350 Tomahawk BIOS 1.60
Ryzen R5 1600 @ 3825 MHz 1.375 Vcore
Kingston HyperX Fury HX426C15FB/8 x 2 (Micron B-die 25nm 2-Rank) @ 3066 MHz CL 14-16-16-35 (1.38 Vddr, 1.15 Vsoc, 0.92 V CLDO_VDDP, Proc_ODT 68.6 Ohm)

Fully stable memtest, OCCT, linpack-AVX
 

Benz

New member
CORPORAL
Joined
Jul 14, 2011
Messages
20
Yup that's it.

Beta BIOS v1.51 for X370 Krait Gaming fixed the issue with multiplier stuck at x15.5 for non X models and x22 for X models.
Now my damn CPU can't hit 4GHz with any given voltage. The maximum is 3.95GHz @ 1.365v rock stable which is totally fine for now till refined Ryzens hit the market :)
 

manaolanze

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jan 24, 2017
Messages
3
darkhawk date=1495203519 said:
Most likely it is a bug.....I've sent info to MSI to see if they can look into it, as it seems to be a pretty widespread issue on a number of boards right now with the latest BIOS.
^ any update for this? Im using R5 1600 3.9 and 3200 and on h61 bios. But in windows it says otherwise
 

darkhawk

Well-known member
Global Moderator
Joined
Nov 20, 2012
Messages
13,299
manaolanze date=1500448787 said:
^ any update for this? Im using R5 1600 3.9 and 3200 and on h61 bios. But in windows it says otherwise
There's a NOTE at the top of the very thread you go to to download any beta bios's, that explicitly states we have no idea, no control, and no information on when any BIOS updates occur, or will occur.

As far as the issue is concerned, the latest beta bios, as far as I'm aware, for every board, should resolve the issue.
 

Benz

New member
CORPORAL
Joined
Jul 14, 2011
Messages
20
Yes darkhawk is right, use Beta BIOS for now till they resolve the problem, worked for me no issues ever since.
 

joneconklin

New member
PRIVATE E-2
Joined
Mar 8, 2017
Messages
1
Was wondering why the options in BIOS for the MSI Carbon Pro were watered down. Guess I am at the back of the line for updates. Will have to try latest BIOS when I get back on Sunday.
 

mrcmarkch

New member
PRIVATE FIRST CLASS
Joined
Jul 4, 2017
Messages
9
Hi Guys

I have a B350M Bazooka wth the latest bios (1.5)

My OC menu is slightly different with darkhawk it has the below


Please can you identify what the below is?

CPU NB/SoC Volate - this is the CPU NB voltage right?
CDO_VVDP voltage - not sure what this is but I read it can help with memory OC stability.

I ask because I'm overclockin my memory over 2400 mhz using Ryzen Master application but cannot find the "vddcr soc" in the bios.

Can you help point me in the right direction. 

Thank you!

Specs

Ryzen 5 1500x
MSI B350M Bazooka
Avexir Core Series DDR4 2400mhz
 

jmmandryk

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 23, 2017
Messages
3
Interesting issue- X370 Gaming Carbon- latest bios. 16 GB ram 3200 running fine, CPU - 1600X
When I try to overclock the CPU. no mater how small of an OC when it goes to repost it does not recognize the GPU ( r9-Fury X crossfire) 

When I clear CMOS and start over it works just fine.

any ideas?
 

nesty1990

New member
SERGEANT
Joined
Mar 6, 2017
Messages
28
mrcmarkch date=1500778907 said:
CPU NB/SoC Volate - this is the CPU NB voltage right?
CDO_VVDP voltage - not sure what this is but I read it can help with memory OC stability.

I ask because I'm overclockin my memory over 2400 mhz using Ryzen Master application but cannot find the "vddcr soc" in the bios.
cpu nb/soc voltage is what is known as vddcr_soc in ryzen master :biggthumbsup:

and as for cldo_vddp - it is internal voltage fed to imc ... for me changing it from auto (whatever auto voltage is..) to 925mv seems to have completely mitigated cold boot issue at 2933mhz

jmmandryk date=1500823269 said:
Interesting issue- X370 Gaming Carbon- latest bios. 16 GB ram 3200 running fine, CPU - 1600X When I try to overclock the CPU. no mater how small of an OC when it goes to repost it does not recognize the GPU ( r9-Fury X crossfire) When I clear CMOS and start over it works just fine. any ideas?

what vcore and llc are you using ?
this may be same issue as i have - since newest bios release (1.6) i can?t oc cpu with auto voltage and manually set llc  (like 3.7ghz, auto vcore, llc1) ... however it still works if both vcore and llc are set to auto or manual
 

jmmandryk

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 23, 2017
Messages
3
nesty1990 date=1500826688 said:
cpu nb/soc voltage is what is known as vddcr_soc in ryzen master :biggthumbsup:

and as for cldo_vddp - it is internal voltage fed to imc ... for me changing it from auto (whatever auto voltage is..) to 925mv seems to have completely mitigated cold boot issue at 2933mhz


what vcore and llc are you using ?
this may be same issue as i have - since newest bios release (1.6) i can?t oc cpu with auto voltage and manually set llc  (like 3.7ghz, auto vcore, llc1) ... however it still works if both vcore and llc are set to auto or manual


I manually set voltage to 1.3... Not sure if other items were left on auto. Let me retry and I will get back
 

jmmandryk

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 23, 2017
Messages
3
No luck with anything. Even just manually setting the OC to the std 3600. Leaving all else in Auto, making all else manual to the same settings. Time for more research, or wait for the next update
 
Top