ATI vid.card trouble shoot guide

Apple renegade

New member
MAJOR
Joined
Sep 9, 2004
Messages
1,144
True,

There seem to be some stabilty issues with ATI, all of which can be overcome.

First is the VPU recover option. That option makes it less stable and does nothing beneficial, best turn it off.

Also faste write (bios option), it doesn't enhance performance, only decreases stabalitity.

If it is still unstable, set AGP to 4x. This makes it slighly (less then 1pct. ) slower, but might make it more stable.

Other drivers occasionly might help. For older cards, older drivers are best suitable. E.g. a R9700 runs best on Cat 4.5. Do make sure the driver you use supports the DirectX version that you need !

Last resort is upping the AGP voltage (no more then 0,1v !). If it is still instable, RMA it !

Despite the issues, I still think ATI makes very good vid.cards. My next card wil probably be an ATI again  :biggrin:
 

Svet

Well-known member
Administrator
Joined
Nov 20, 2003
Messages
76,077
hello m8. cant agree with you:
"Also face write (bios option), it doesn't enhance performance, only decreases stabalitity."
its not true. for stability yes but perfemance gain also if fastwrites is turned on.
for 4x or 8x there is no perfomance differents. latest catalist is 5.2
good power supply is reccomened for radeon cards and aslo 1.6 agp vcore by default
 

Apple renegade

New member
MAJOR
Joined
Sep 9, 2004
Messages
1,144
And I thougt you were my friend  :undecided:  ;)

Look here for the performance difference fast write and AGP4x make:
http://www.pctuning.cz/Default.aspx?CatID=75&LayId=2&ArtId=19189&ChapID=4944
These tests have been done with a 9700PRO the difference will probably be more significant with a faster card.

Furthermore, take into account that a 9600 draws from the 5v line, the 9700, 9800 and X800 draw from the 12v line as well.
 
M

mrychol

Guest
hi i have a problem on my k8t neo my gf4 ti 4200 works only on 4X agp and it schould work on 8x agp without any problem what should i do i have a 2800 + amd 64 processor and 768 of ram
 
M

muldran

Guest
I've just bought myself a radeon 9800 pro (from Connect 3d).  Boots up fine, but after a minute or so in windows, the display becomes 'blurred' - almost like the red and green have smudged.  The screen then won't clear properly when running programs.

I've also removed and reinstalled drivers - still no joy.

Back to my old 9250 card - and no problem.

I've seen various posts about dropping the 'agp' apperture to 4x, but on my MSI 6741 (K8tm-ilsr) bios, there doesn't seem to be an option for this.  However, there are options for 'memory size' for AGP, Burst Length, etc.  Is there something I'm missing ; or is the language a different thing...

Or is the card just dead?
 

Apple renegade

New member
MAJOR
Joined
Sep 9, 2004
Messages
1,144
Seems like an underpowered vid.card.

The 9800 works on the the overstreched 12v line.
Run Aquamark3d, if ur rig doesn't crash, PSU is fine, else it is not.

Other option is raisong the AGP voltage by 0,1v.




 

smiler_16

New member
CORPORAL
Joined
Apr 17, 2006
Messages
11
cud i just ask a question out of the blue      i just wanna know if a xpress 200p main board would work with the ati x1900xtx gpu thanx 4 your time
 
Top