B550 Tomahawk still having USB issues

napast130152e02d7

New member
Joined
May 28, 2021
Messages
14
B550 Tomahawk@newest bios always
3700x @ 4.2ghz
2x8gb 3800mhz @ FCLK 1900

PSS and C-State is off, CPU is manually OC-ed to 4.2ghz, memory is also OC-ed, and everything is prime95, occt stable, i can run them for days.

The issue i have is with my keyboard, Redragon Draconic. The keyboard is lets say stuttering in games, even happens that when i press a button, it doesnt work, so i need to press again.
I have another mechanical rgb keyboard which is working fine. Tried keyboard on another pc, working fine. Keyboard can be wifi, but i am using it wired.
 
Last edited:

fatedust

Survey Corps
FIRST LIEUTENANT
Joined
Apr 9, 2020
Messages
1,332
Have you tried the all rear/front USB ports? USB 2.0 or 3.0?
 

napast130152e02d7

New member
Joined
May 28, 2021
Messages
14
Yep, same thing. The only thing i didnt try is BT, and i will try that these days.
I think newest bios is still affected with USB disc issue.
 

fatedust

Survey Corps
FIRST LIEUTENANT
Joined
Apr 9, 2020
Messages
1,332
Have seen some complaint the same issue still exists with the latest AGESA 1.2.0.2 on other B550 & X570 boards, and issue happens on other motherboard brands as well...
 

napast130152e02d7

New member
Joined
May 28, 2021
Messages
14
So its not fixed then. F it, gonna try with BT, maybe it will work better, if not, gonna return keyboard or motheboard.
 

SoundPhanto14bc02c4

New member
Joined
Jun 7, 2021
Messages
1
Same issue on MAG B550M MORTAR with Logitech unifying receiver on all front USB 2.0 connections. I'm now using a rear USB 2.0 jack, but have a wifi/bt card now on one of the internal USB 2.0 ports (both are having the same issues) and having connectivity issues. WIN10 x64 with all drivers current and for the correct components and OS
 

fatedust

Survey Corps
FIRST LIEUTENANT
Joined
Apr 9, 2020
Messages
1,332
Next BIOS update will be based on AGESA 1.2.0.3 Patch A which should be coming soon, let's hope this USB issue is resolved.
 

Alan J T

Well-known member
Joined
Sep 11, 2020
Messages
3,708
Next BIOS update will be based on AGESA 1.2.0.3 Patch A which should be coming soon, let's hope this USB issue is resolved.
Nope still a bit funny but only on the Rear Motherboard USB 3 ports front Case USB 3 are fine

Ones marked green work OK ones marked with red lose connection with Xbox wifi Controller for a couple of seconds sometimes when in games so it is now on the front case USB 3

Screenshot 2021-06-08 193149.jpg
 

napast130152e02d7

New member
Joined
May 28, 2021
Messages
14
I just flashed on 1.0.0.3, and installed new chipset drivers.
The thing i see is that they completely disabled USB low energy state. I hope it will work now, will test for couple days.
 

Alan J T

Well-known member
Joined
Sep 11, 2020
Messages
3,708
I just flashed on 1.0.0.3, and installed new chipset drivers.
The thing i see is that they completely disabled USB low energy state. I hope it will work now, will test for couple days.
I have always disabled that setting in all power profiles, Have Display and Hard drives also set to never sleep, Unless you're aware of a setting I may have missed it doesn't make any difference to the USB disconnect that happens from time to time.
Will have a look at driver updates for chipset only did them on the First day of this month.
 

Alan J T

Well-known member
Joined
Sep 11, 2020
Messages
3,708
I just flashed on 1.0.0.3, and installed new chipset drivers.
The thing i see is that they completely disabled USB low energy state. I hope it will work now, will test for couple days.
I have always disabled that setting in all power profiles, Have Display and Hard drives also set to never sleep, Unless you're aware of a setting I may have missed it doesn't make any difference to the USB disconnect that happens from time to time.
Will have a look at driver updates for chipset only did them on the First day of this month.
Well [***CENSORED***] on a brick that went bad updated Chipset driver and tanked me Windows install Some how windows scraged the Drivers for the M.2 SSD the OS drive. So had to do a fresh install now for all the other stuff to be reinstalled:shocked::shocked:😭😭😭😭
 

Alan J T

Well-known member
Joined
Sep 11, 2020
Messages
3,708
Darn it now will be spending all day tomorrow redoing all pass word approvals setup as it is all two step verfaction and ther be like over 100 pass word protedted accounts all with two step verfication.
 

ryegrass

Active member
Joined
Feb 22, 2021
Messages
210
Darn it now will be spending all day tomorrow redoing all pass word approvals setup as it is all two step verfaction and ther be like over 100 pass word protedted accounts all with two step verfication.
You might want to give Macrium Reflect a try, to make an image of your boot drive (they have a free edition). I do this every time before attempting any changes to my operating system. If something goes wrong (and to be frank when doesn't it), I simply restore everything just prior to the changes I made.
https://www.macrium.com/reflectfree
 
Last edited:

stormy1352

Member
CORPORAL
Joined
Sep 4, 2017
Messages
79
OK hands up everyone in this thread with a 3xxx series CPU that is having USB issues with the latest bios(es). I get the feeling that in the process of fixing it for the 5xxx series they managed to introduce it to the 3xxx series.

I didn't have any USB problems until 1.2.0.2 (B550 Tomahawk), and it actually got worse with the 1.2.0.3 beta (link available in the AMD beta bios thread). Have since rolled it back to the 1.1.0.0 C and all the USB problems went away.
 

napast130152e02d7

New member
Joined
May 28, 2021
Messages
14
OK hands up everyone in this thread with a 3xxx series CPU that is having USB issues with the latest bios(es). I get the feeling that in the process of fixing it for the 5xxx series they managed to introduce it to the 3xxx series.

I didn't have any USB problems until 1.2.0.2 (B550 Tomahawk), and it actually got worse with the 1.2.0.3 beta (link available in the AMD beta bios thread). Have since rolled it back to the 1.1.0.0 C and all the USB problems went away.
I didnt test alot, had other things to do, but its def better then 1.2.0.2. If problems starts, will try 1.1.0.0.C.
This beta bios is making my oc unstable, which actually doesnt matter that much, since i am going to change 3700x for 5800x in couple of weeks.
 

Alan J T

Well-known member
Joined
Sep 11, 2020
Messages
3,708
OK hands up everyone in this thread with a 3xxx series CPU that is having USB issues with the latest bios(es). I get the feeling that in the process of fixing it for the 5xxx series they managed to introduce it to the 3xxx series.

I didn't have any USB problems until 1.2.0.2 (B550 Tomahawk), and it actually got worse with the 1.2.0.3 beta (link available in the AMD beta bios thread). Have since rolled it back to the 1.1.0.0 C and all the USB problems went away.
Have all ways had a slight problem and it affected all USB ports but was for like a few micro seconds just long enough to notice if you was typing or using the mouse but with the new BIOS versions since 2.2.0.2 BIOS it happens way leess but for longer period of time like 2 or 3 seconds. and only on the two blue ports on the Motherboard now not all of them.

Also had the same problem on a Intel PC with USB having some Micro second disconects from time to time. So I just kind of ignore it. As it never really was a problem till now with the longer disconect time.
 

Alan J T

Well-known member
Joined
Sep 11, 2020
Messages
3,708
You might want to give Macrium Reflect a try, to make an image of your boot drive (they have a free edition). I do this every time before attempting any changes to my operating system. If something goes wrong (and to be frank when doesn't it), I simply restore everything just prior to the changes I made.
https://www.macrium.com/reflectfree
I normaly do but for some reason since I instaled the Patrios SSD as Boot a 1TB M.2 My image size went from 500GB to 2.8 TB so have not done one in the last few monts and the 500GB Immage I did in Febuary wont copy to the new drive now, it did when I first swaped from the 500GB SSD to the 1TB as boot copied with out a problem but making a new one since then takes way to long with it being 2.8TB in size
 

napast130152e02d7

New member
Joined
May 28, 2021
Messages
14
After some testing, maybe like 4h of playing games in couple days, i can say thats its working better, alot better. Tried with cable and with bt, and its doing way better then before.
I used 1.0.0.3 beta and newest chipset drivers from amd site.
Its working with with PSS and C-State ENABLED, and both mouse and keyboard are in rear usb3, while bt is on front usb 2.0.
 
Top