Easy way to set up PBO + undervolt curve for better cooling?

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142
Hello, is there a simple way to set up PBO and the curve for undervolting? My CPU does run a bit on the warmer side because the heat from the RTX 3060 tends to travel out of the backside of the card and gets picked up by the CPU cooler since the slot for the video card is right next to CPU socket and with the case standing up (vertical), the heat rises up in the case.
Right now I've just set it up like this (from a post on reddit). Curve -10, limit: motherboard, boost: 0 MHz.
CPU: Ryzen 5600x
CPU Cooler: Dark Rock Slim by be quiet!
Case: iCUE 4000X RGB Tempered Glass Mid-Tower ATX Case — Black (corsair.com) (mounted 2 fans in the top and 1 in the rear)
Video card: EVGA GeForce RTX 3060 12GB

The yellow arrows are just to show which way the air is flowing, the Cinebench test is just to put the CPU underload to get a temp readout. The last screenshot with the lower temps is the temperature of the system while idle.
 

Attachments

Last edited:

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,753

Attachments

Last edited:

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142
Thanks. I'll give it a try. If I go too low and my system crashes, how can I revert the changes in Ryzen Master?
 

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,753
Thanks. I'll give it a try. If I go too low and my system crashes, how can I revert the changes in Ryzen Master?
Should reset if it crashes the Curve optimiser App dos not save any setting so if you just use that if it dose crash due to to low if wont have affected any bios settings like Ryzen master will
 

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,753
Took me A week to get a stable setting
 

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142
Bit of an unusual question but would this damage any of the components by having them run at a lower voltage?
By the way, it crashed at all cores set at -20.
 

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,753
Generally if it going to crash it will do a restart when under no load not while CPU is loaded up

What type of crash are you getting
 

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142
Generally if it going to crash it will do a restart when under no load not while CPU is loaded up

What type of crash are you getting
A full reboot.
While I'm playing my game, the screen will go black and auto sense, then I look in my case and the LED's on the motherboard are doing their thing, then I see the MPG logo and back at the Windows logon screen and when I check the Event Viewer nothing has been logged to indicate a crash. Just the system wasn't shutdown 'properly'.

Unless..... could this be related to the beta version of 1.2.0.6 that I am using?
 

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,753
Not likely to be BIOS have not seen other say bios is causing a Reboot due to bios version.

Curve Optimiser can take a while to set up as can run good for hours an then just get a reboot out of nowhere,
It will likely be juts one core that is doing it
Try -19 on all cores.
Odds are it will be the fastest core causing the problem it may need to be set at -15 and rest set at -25
Ryzen Master will show you what is the Fastest core.
 

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142
Okay, just installed Ryzen Master. Let's see if I understand this.
Fastest core is 06 and the second fastest core is 03. So, I should set core 06 and 03 to -15 and the rest at -25? (didn't change anything in Ryzen Master, just switched to Advanced view)
1658931474587.png
 

robman501154002d7

Active member
Joined
Mar 1, 2022
Messages
142
I'm going to try this.
1658936783818.png


UPDATE:
And that crashed and rebooted right away as soon as I attempted to load Cinebench.
 

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,753
Is most likely correct AMD are a bit unusual as the 5600 you have has same number of cores as a 5900 or 5950 just that most are turned off in your CPU

Looks like Second bank of core are active 8 cores per bank but only 6 are working. so it gets sold as a 5600.
Screen shot of my 5900X
All my Setting are Default at moment as I have been trouble shooting a GPU that is not working correctly.
And I wanted to reduce any problems a O/C may have be causing.
1659023093967.png

1659023188215.png
 
Top