Fix for GTX970/980 Fans Randomly Turning On issue

kaotik

New member
PRIVATE E-2
Joined
Dec 16, 2015
Messages
1
I'm starting to run out of ideas here
MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G, had the usual issues with 2nd fan spinning for no reason
Fixed it first time by just shutting down computer
2nd time I needed to reinstall drivers, shutting down didn't work
3rd time I needed to update vBIOS, reinstalling drivers and shutting down didn't work

Now it's doing it again, 4th time (I've only had this card for short'ish period of time)
I'm already on latest vBIOS, so can't really upgrade that, tried shutting down, re-seating the card, reinstalling drivers, no luck.
Only thing I haven't tried is just flashing the same newest vBIOS again and hope it fixes the issue, but it seriously isn't an option that I go and flash the vBIOS every time the card decides to act up like this.
I think this time it started after the computer went to sleep, and woke up - or at least I was greeted by Windows 10 log in screen in the morning when it was spinning again.
Win10 x64, GeForce 359.06 drivers, MSI Afterburner is installed and obviously can't see the 2nd fan

Losing my mind over this, I really wouldn't want to block the fan completely to make it stop
 

flobelix

Well-known member
Global Moderator
Joined
Jan 25, 2007
Messages
39,409
This is not the issue of this thread. Please start your own.
 

zgeorge.rf

New member
PRIVATE E-2
Joined
Dec 27, 2015
Messages
1
I have GTX 970 GAMING 4G with serial 602-V316-03SB1411007063
OS WIN 8.1 64 bit.

One of the fans randomly starts (i think it need some 3d app is running, though). It seems that it working with 100% power (very loud) and never stops once started. Only turning off/on computer helps.
I've tested my video card with furmark and fans worked well, rising/lowering speed accordingly gpu temperature
When random start happened in almost idle state (may be some light nondemanding 3d app is running)  - all test programs shows fan speed = 0, but in reality , speed, of course, is very high

What should i do to resolve this problem?
 

flobelix

Well-known member
Global Moderator
Joined
Jan 25, 2007
Messages
39,409
That is not the issue of this thread that is about an earlier vbios issue starting both fans randomly. Only one fan starting at 100% on a 970 Gaming is in 90% of cases a hardware defect that requires rma. I already stated that in the initial post of this thread:

flobelix date=1415739599 said:
*Please note that this just covers the issue with the fans randomly starting and not the problem of one fan not starting at all on earlier cards which is a defect that requires rma.*
 
To be sure open your own thread where you provide the card's S/N and a copy of the current vbios.
 

archer

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jan 15, 2016
Messages
1
thnx mate, friend was about to return it but now we have a fix. :biggthumbsup:
 

alex.neis

New member
PRIVATE E-2
Joined
May 12, 2016
Messages
1
Hello! so i bought the MSI GeForce GTX 970 4G and got the same issue with the fans.
My S/N is 602-V316-440B1601003001

Which file do i need to use?
Thanks a lot for an answer!
~ alex
 

flobelix

Well-known member
Global Moderator
Joined
Jan 25, 2007
Messages
39,409
Your card is too new to be affected by the issue this thread is about. Your card is from January 2016. The issue has been fixed in 2014. Open your own thread with a detailed description of the issue, the S/N and a copy of the current vbios.
 

tiolucasss

New member
PRIVATE E-2
Joined
Aug 12, 2016
Messages
3
Hello! so i bought the MSI GeForce GTX 970 4G
SERIAL 602-V316-050B1412021058
[pre]NEED THIS STOCK LAST PLATE BIOS , I DO NOT HAVE SUPPORTING THE ORIGINAL AND I'M RUNNING WITH A MODIFIED PROBLEMS BIOS GIVING THANKS


IM NEED VBIOS NV316MH.186 
 

Svet

Active member
Administrator
Joined
Nov 20, 2003
Messages
75,884
you can find it here
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=184740.msg1456331#msg1456331
 

tiolucasss

New member
PRIVATE E-2
Joined
Aug 12, 2016
Messages
3
svet have trouble vbios flash, which can habrir a new thread , it is as if the estubiera vbios locked, have installed a modified bios will not let me return to factory settings which is not the problem
 

flobelix

Well-known member
Global Moderator
Joined
Jan 25, 2007
Messages
39,409
tiolucasss, this thread is not for general troubleshooting or vbios requests. Open your own please.
 

flobelix

Well-known member
Global Moderator
Joined
Jan 25, 2007
Messages
39,409
No, you don't have this exact problem. 980ti was never affected. You have any other problem. Please open your own thread for it.
 

jeremie

New member
PRIVATE E-2
Joined
Oct 9, 2016
Messages
5
Hello
I hope someone can advise me
I have a GTX 970 4D
serial 602-V316-130B and I'm not sure which bios i should use

my problem currently is that i did not change anything in my computer but whenever i run a game the computer reboots.
i've tried fresh install same thing :/
i tried with internal GPU there so far no crash but of course game is unplayable ^^

thx in advance
 

msi@waso.ninja

New member
PRIVATE FIRST CLASS
Joined
Oct 15, 2016
Messages
9
does anyone have experience with this issue on a GTX 1060 6g oc ? 

im experiencing it currently
 

flobelix

Well-known member
Global Moderator
Joined
Jan 25, 2007
Messages
39,409
This issue does not affect the 1060 it is an issue related to very early GTX 980/970 vbios versions that is the only subject of this thread. Open your own thread please if you have an own issue.
 

Nichrome

Active member
Global Moderator
Joined
Nov 7, 2013
Messages
18,813
hussainjassim19 date=1489947440 said:
what about rx 480 4g gaming x ?:)
Read the thread title, again.
If you have issue, open new thread.
 
You must log in or register to reply.
Top