Meg X570 Unify doesn't post with ram anything higher than 3200mhz with a Ryzen 5800x

Joined
Jan 7, 2021
Messages
33
Heey how are you? i wanna ask you a question about my ram Crucial ballistix ( BL16G36C16U4B ) . ive bought a single stick ram ( the one ive mentioned) and i wanna ask you if i but the EXACT SAME one model , so im gonna have these two single stick rams ( AND NOT A FACTORY KIT ) will i be able to dual channel them on ur mobo?? Thanks a loot!!
Yes.
 

megreen157102df

New member
Joined
Jan 28, 2021
Messages
1
Same here, was wondering if there has been any resolution. MSI Meg Unify x570, Corsair 32 gb 3600mhz, and computer won't post if xmp enabled or set to anything over 3200mhz. BIOS is A7, wondering if I should update or not?
Thanks!
 

kioleide151b02d6

New member
Joined
Jan 7, 2021
Messages
19
Same here, was wondering if there has been any resolution. MSI Meg Unify x570, Corsair 32 gb 3600mhz, and computer won't post if xmp enabled or set to anything over 3200mhz. BIOS is A7, wondering if I should update or not?
Thanks!
Did you tried to install the latest bios even beta version? For me it worked so far and right now I am waiting for the stable version
 
Joined
Feb 8, 2021
Messages
2
Did you tried to install the latest bios even beta version? For me it worked so far and right now I am waiting for the stable version
Hello, I too recently built my first PC (Ryzen 5900X and Gskill 3600 RAM), when it failed to POST at XMP, I thought the RAM was faulty and got a replacement, but to no difference.
Is 3600 working with the beta bios you mentioned?
Can you please share the exact version?
 
Joined
Feb 8, 2021
Messages
1
I have the same problem and what I did to fix it was basically putting the rams in the A2 B2 rather than A1 B1 that are the first slots of each block
 

kioleide151b02d6

New member
Joined
Jan 7, 2021
Messages
19
I have the same problem and what I did to fix it was basically putting the rams in the A2 B2 rather than A1 B1 that are the first slots of each block
Hello, I too recently built my first PC (Ryzen 5900X and Gskill 3600 RAM), when it failed to POST at XMP, I thought the RAM was faulty and got a replacement, but to no difference.
Is 3600 working with the beta bios you mentioned?
Can you please share the exact version?
i have
G.SKILL F4-3600C16D-32GTZN 32GB (2X16GB) DDR4 3600MHZ TRIDENT Z NEO DUAL KIT

with 5900x and so far so good and i've oc them to 3733 with timings no issues or whea so far!
 

Attachments

kioleide151b02d6

New member
Joined
Jan 7, 2021
Messages
19
Finally it seems they sort out all the issues now i can post to 3800 and fclk 1900 with good timings with no issues. They activate the option to at advanced cpu configuration curve optimazer and it shows all the cores. I did to a little oc to that and I've set negative all cores 15 on my best cores and others on 25. To tests I've done with better obviously result and with no crashes. I don't know how it will perform on prime i don't won't to fry my cpu because now with pbo i get almost 80c on cinebench (61 on stock settings). anyway
 

tan.indra93

New member
Joined
Feb 2, 2019
Messages
2
Hello everyone, i got the same issue with my build :
- Ryzen 5 3600
- MSI B550 Tomahawk
- G.Skill TridentZ Neo 16GB (2x8GB) 3600Mhz CL16-16-16-36 / F4-3600C16D-16GTZN
- Seasonic Focus GX 550
My PC got randomly restart at idle / low load with any ram speed above 3200Mhz, but never restart at high load such at benchmark or gaming
The max ram speed i can get is to use memory try it at 3200Mhz CL14-14-14-36 to that my system not randomly restart again
I have tried many stable BIOS version from VA2 until VA5 and still got the same exact problem with any above 3200Mhz

Any idea or solution?
*sorry for bad grammar
 
Last edited:

laurence1211

Well-known member
PRIVATE E-2
Joined
Jun 28, 2020
Messages
2,020
Hello everyone, i got the same issue with my build :
- Ryzen 5 3600
- MSI B550 Tomahawk
- G.Skill TridentZ Neo 16GB (2x8GB) 3600Mhz CL16-16-16-36 / F4-3600C16D-16GTZN
- Seasonic Focus GX 550
My PC got randomly restart at idle / low load with any ram speed above 3200Mhz, but never restart at high load such at benchmark or gaming
The max ram speed i can get is to use memory try it at 3200Mhz CL14-14-14-36 to that my system not randomly restart again
I have tried many stable BIOS version from VA2 until VA5 and still got the same exact problem with any above 3200Mhz

Any idea or solution?
*sorry for bad grammar
I would say start a new thread but a 3600 isnt going to go much above 3200mhz anyway.
 

SeoulFinn

Lover of budaejjigea
SERGEANT
Joined
Sep 26, 2015
Messages
235
[...]My PC got randomly restart at idle / low load with any ram speed above 3200Mhz, but never restart at high load such at benchmark or gaming
The max ram speed i can get is to use memory try it at 3200Mhz CL14-14-14-36 to that my system not randomly restart again
I have tried many stable BIOS version from VA2 until VA5 and still got the same exact problem with any above 3200Mhz

Any idea or solution?[...]
I'd try one stick at a time to see whether XMP is stable. Manual tells you which RAM slot to use.

If one stick has no problems running at advertised speed but the other one has... it could be a bad RAM module.
If both sticks run w/o problems by themselves, try bumping your RAM voltage up from 1.35 to 1.40 or 1.45 and see if this helps.

As a last resort you could try those settings that DramCalculator gives you (Safe or Fast). HERE's a bit dated post how and what. There are many videos about the program out there.
 
Top