MSI Prestige 14 A10SC - WiFi connection is not stable/very slow when AC adapter is connected

kornela159a02e9

New member
Joined
Nov 18, 2021
Messages
4
Hi,
I have very odd and annoying problem with my MSI Prestige 14 A10SC laptop. It has Intel(R) Wi-Fi 6 AX201 160MHz network adapter.
When AC adapter (charger) is connected to the laptop, then WiFi connection becomes very unstable and very slow. When I disconnect the charger then WiFi connection is fine.
When I run an internet speed test, it drops down from ~110Mb/s (when no charger is connected) to ~5-10Mb/s (when charger is connected).

Is it only me, or it's more generic problem? Any idea how to fix this?

Edit:
It looks like the problem is only with 5GHz connection. It's fine with 2.4GHz.
 
Last edited:

kornela159a02e9

New member
Joined
Nov 18, 2021
Messages
4
Thanks for the quick replay. The problem is with 5GHz only. I will try the proposed instruction. Will see how it goes.
 

kornela159a02e9

New member
Joined
Nov 18, 2021
Messages
4
Unfortunatelly, it didn't help.
It looks like some hardware issue. Because as soon as I unplug the power adapter, the connection becomes faster.
I need to use 2.4GHz for now. And it looks like I will have to send the laptop to the service.
 

martin.cize15bd02e9

New member
Joined
Dec 14, 2021
Messages
1
Hi,
I have exactly the same problem. My laptop is MSI Prestige 15 A10SC. Is there any fix to solve this ? Problem is very annoying.
Thanks for help.
MC
 

kornela159a02e9

New member
Joined
Nov 18, 2021
Messages
4
For now I just use this option to force WiFi adapter to use 2.4GHz band rather than 5GHz:
 
Top