PRO Z690-A DDR4/WIFI Owners Thread

garikfox

Member
STAFF SERGEANT
Joined
Sep 9, 2004
Messages
172
v11, the auto XMP command rate is still reading at 2T. Manually changed to 1T and is fine.
 
Last edited:

garikfox

Member
STAFF SERGEANT
Joined
Sep 9, 2004
Messages
172
v11 bug found, well for me anyway.

bug: turning on PSU switch from off results in the MB turning on. this to me isn't normal behavior.
 

TENPATROL

Member
Joined
Jul 31, 2020
Messages
65
bug: turning on PSU switch from off results in the MB turning on. this to me isn't normal behavior.
It’s likely something with your BIOS settings.

Try
Settings > Advanced > Power management setup > Restore after AC power loss - Power off
Save changes

* PRO Z690 A DDD4 / BIOS 7D25v11 release date 13.12.2021
* PSU MSI MPG A850GF
 

garikfox

Member
STAFF SERGEANT
Joined
Sep 9, 2004
Messages
172
It is set like that, trust me its the new BIOS. It didn't do it with v10. It's okay not a big deal.
 
Last edited:

AmurgEtern

New member
Joined
Nov 16, 2017
Messages
8
Anyone else =having problems with the pci-e slot 1? I can't get my GPU to be seen, even in the bios, the second slot works fine, but I don't wanna use it as the GPU has restricted air flow there.
 

garikfox

Member
STAFF SERGEANT
Joined
Sep 9, 2004
Messages
172
Mines fine but I did notice when installing it felt like it had a slight uplift towards the back of the slot where my previous board did not have that. Seems flush but who knows.
 
Last edited:

pave157a02e9

New member
Joined
Dec 25, 2021
Messages
11
Love the board, with the exception of stability problems with XMP 2.0. Running it with i7-12700, 4 P cores at 5.2ghz, 8 P cores at 5.1ghz, E cores at default speeds, core voltage offset at -0.050v, Noctua air cooler - all perfectly stable, under stress tests maxing out at 185w TDP and 85C temp.
 

scenu153902dc

Member
Joined
Dec 31, 2021
Messages
30
Having issues with both ram slots A1 and A2
Those two slots cause black screens (does not boot) when ram is installed.

Ram slots B1 and B2 work fine. Ive tried swapping the ram out in different slots etc and a1/a2 always cause black screen.
 

TENPATROL

Member
Joined
Jul 31, 2020
Messages
65
Having issues with both ram slots A1 and A2
No issues.
Mobo - PRO Z690 A DDR4
Ram - Kingston HyperX @3200 4x8GB HX432C16PB3AK2/16 (old part).
New ram
Kingston Fury Renegade @3600 2x16GB KF436C16RB1AK2/32

Ive tried swapping the ram out in different slots etc and a1/a2 always cause black screen
What about motherboard model and ram part number?
 
Last edited:

scenu153902dc

Member
Joined
Dec 31, 2021
Messages
30
No issues.
Mobo - PRO Z690 A DDR4
Ram - Kingston HyperX @3200 4x8GB HX432C16PB3AK2/16 and Kingston Fury Renegade @3600 2x16GB KF436C16RB1AK2/32


What about motherboard model and ram part number?
Mobo is: msi pro z690-a ddr4
Ram: corsair vengeance lpx 3000mhz (4X8gb)
Bios: 7D25v11
Cpu: i5 12600k
VGA: rtx 3080
ssd/nvme: Samsung Evo 850 500gb, samsung 970 nvme
OS: windows 10 x64
 
Last edited:

Alan J T

🙈 🙉🐝 🤬😈
Global Moderator
Joined
Sep 11, 2020
Messages
9,123
Mobo is: msi pro z690-a ddr4
Ram: corsair vengeance lpx 3000mhz (4X8gb)
Bios: 7D25v11
Cpu: i5 12600k
VGA: rtx 3080
ssd/nvme: Samsung Evo 850 500gb, samsung 970 nvme
OS: windows 10 x64
You may be better off starting your own topic with a topic heading like Z690 Pro DDR4 ram problems
 

garikfox

Member
STAFF SERGEANT
Joined
Sep 9, 2004
Messages
172
Mobo is: msi pro z690-a ddr4
Ram: corsair vengeance lpx 3000mhz (4X8gb)
Bios: 7D25v11
Cpu: i5 12600k
VGA: rtx 3080
ssd/nvme: Samsung Evo 850 500gb, samsung 970 nvme
OS: windows 10 x64
You need to use just two or get 2x16gb. The BIOS compatibility just isn't there for 4 sticks it seems.
 
Last edited:

pman62

Member
Joined
Nov 11, 2021
Messages
52
anyone, can you set your bios fan control to 0% PWM and see if your cpu fan turns off completely in low temperatures?

IMG_20220102_091452.jpg
 
Last edited:
Top