Realtek PCIe 2.5GbE Family Controller resetting

uqenp14f302d1

New member
Joined
Jan 8, 2021
Messages
14
For those who can't wait there is a workaround.
You have to go the the Device Properties -> Advanced and disable:
Advanced EEE
ARP Offload
Energy-Efficient Ethernet
Gigabit-Lite
Green Ethernet
Interrupt Moderation
IPv5 Checksum Offload
Large Send Offload v2 (IPv4)
Large Send Offload v2 (IPv6)
NS Offload
Power Saving Mode
TCP Checksum Offload (IPv4)
TCP Checksum Offload (IPv6)
UDP Checksum Offload (IPv4)
UDP Checksum Offload (IPv6)

And of course in Power Management disable Allow the computer to turn off this device.

P.S This issue dragging more than 6 months, thousands of people having same issue and no word/fix from Realtek, shame!
Hmm, after trying out these exact settings I haven't ran into any issues so far. ( 1 1/2 days of testing ) Will reply in a few days if it's just luck or if these settings really did something.
 
Joined
Jan 16, 2021
Messages
7
Hmm, after trying out these exact settings I haven't ran into any issues so far. ( 1 1/2 days of testing ) Will reply in a few days if it's just luck or if these settings really did something.
With these settings I can run u/q/bitTorrent 24/7, downloading, uploading with 0 net drops. This must be a driver level issue.
 
Joined
Nov 17, 2020
Messages
68
With these settings I can run u/q/bitTorrent 24/7, downloading, uploading with 0 net drops. This must be a driver level issue.
Not quite. Running plain, without offloads, buffers, flow control and interrupt moderation shows that the controller is not functioning how it should.

It also puts more strain on the CPU, since packets are going unmoderated and without any form of control.
 
Last edited:

Mattech

Member
PRIVATE E-2
Joined
Aug 14, 2010
Messages
140
Hmm, after trying out these exact settings I haven't ran into any issues so far. ( 1 1/2 days of testing ) Will reply in a few days if it's just luck or if these settings really did something.
Same here. Some issues I was having are "gone" at the moment, testing since yesterday. But my Intel PCIe card arrives in 2 days, so don't have long left to use this onboard BS.
 

Dhuran

New member
Joined
Jan 17, 2021
Messages
25
Obivously a dedicated Ethernet card can prove to be a viable solution, but leaving things like this is definitely not a solution either.
Agreed. We can try to send some copy pasta message to Realtek support. A collective letter if you will.
 
Joined
Nov 17, 2020
Messages
68
I think the best thing is to maintain the discussion with the producers, like MSI, Gigabyte and so on, they are the only ones who can put real pressure on Realtek, since it's their partner after all.
 
Joined
Jan 29, 2021
Messages
2
I think the best thing is to maintain the discussion with the producers, like MSI, Gigabyte and so on, they are the only ones who can put real pressure on Realtek, since it's their partner after all.
I have the same issue with MSI Motherboard. But I'm lucky to have a friend in Realtek. He told me they took it very seriously (many people are f**king them, haha), their RD engineer has been concentrated on setting up the test environment, and analysing it.
I decided to leave it to them, until they fix the issue.
 
Joined
Nov 17, 2020
Messages
68
Truth to be told, the issue is not only on Realtek's shoulders, as MSI or other mainboard producers want you to believe, it's on them too. They should've tested extensively this NIC and figure out from last year that there were problems with UDP protocol (Ndis disconnect Error) and ARP / STP loopback (router going crazy), because what happened is beyond understanding - a faulty NIC soldered in millions of boards made by all 4 motherboard producers, ended discovered by poor clients.

After that, a complete silence for 6 months+, followed by some driver unoficially released (Realtek still has the old version on their page) that fixed only half of the issue.

Makes you wonder what sort of QC they all have lol, they probably tested the network part with a webpage. "Does it load Facebook ? OK, then all good, go, go, go, let's craft 100k pieces till the end of the month !"
 
Last edited:

schrotty33

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jan 10, 2020
Messages
6
I have the same problem on my x570 Unify with latest beta Bios A86 and also with A85.
 
Joined
Nov 17, 2020
Messages
68
I have the same problem on my x570 Unify with latest beta Bios A86 and also with A85.
No wonder, the extreme greed of motherboard manufacturers made them use this craptastic cheap NIC instead of Intel on almost every product.

Thing is... I would've gladly paid 30 more bucks just to have an Intel NIC and no such issues...
 
Last edited:

Dhuran

New member
Joined
Jan 17, 2021
Messages
25
So, in summary, do we have 3 different issues with the chip?

1 - NDIS reset under some UDP loads (fixed in the latest driver?)
2 - routers/switches go crazy under some conditions
3 - the interface just hangs under certain load like watching youtube (my case)

anything else? The thing is huge, I see more and more new messages on boards and forums all over internet.
 
Top