The bluetooth stopped working on my b550 edge gaming wifi

HelgenX

New member
SERGEANT
Joined
Oct 20, 2017
Messages
30
The reason this happens apparently is static buildup in the wifi/bluetooth chips. By disconnecting the power cable and holding power on your PC apparently discharges the electricity from your motherboard. I forgot who told me this, but it was someone who worked for a chipset manufacturer.
 

jamescusto

New member
PRIVATE FIRST CLASS
Joined
Aug 6, 2016
Messages
8
Had the same problem, tried what @turnerc714f902d0 suggested. Didn't work at first. Looked for the original post on reddit, gone through the steps and it worked. I also needed to hold in the power button for 30 sec before plugging the power cord back in.

Here's the original post by u/JETRUG:
Worked for me, thank you
 

xpavlik0158602e1

New member
Joined
Apr 11, 2022
Messages
1
Damn! It worked! No clue why!
Me too! Thanks All!
It must be the "cold boot". I just discussed with my software engineer flatmate and he doesn't think holding down the power button on the PC does anything if the PSU is unplugged but that unplugging the PSU for ~30 seconds will allow the capacitors to flush, etc.
But alas! Bluetooth functionality is back baby!
 

wes.vesprin157a02db

New member
Joined
Oct 1, 2022
Messages
1
Do you still have the WI-FI Working and have you checked the Bios settings as it can be turned off via the Bios.

So easy fix has been found turn off PC and unplug PSU and wait 10 minutes Hold down Power button on PC for 10 seconds during the 10 minute power off, Plug back in and turn on PSU and boot Bluetooth should now be back
Worked for me (on Linux Pop OS)! Thank you!
 

INDUS

New member
Joined
Sep 29, 2012
Messages
1
Had the same issue been sitting round looking through YouTube vids trying to sort it for hours and came across this comment didn't think it would work but thought id try it anyways and it actually did, thanks!
100% Confirm, B550 Carbon user here, this step worked instantly.
 

HelgenX

New member
SERGEANT
Joined
Oct 20, 2017
Messages
30
Guess what, now my motherboard does this every week or two. I'm using a X570 Gaming Edge + Wifi. Not only that but it crashes my PC at the same time. MSI is terrible.
 

trumpetc15c702ed

New member
Joined
Jan 2, 2023
Messages
1
Do you still have the WI-FI Working and have you checked the Bios settings as it can be turned off via the Bios.

So easy fix has been found turn off PC and unplug PSU and wait 10 minutes Hold down Power button on PC for 10 seconds during the 10 minute power off, Plug back in and turn on PSU and boot Bluetooth should now be back
This actually worked!! Thank you :alien:
 
Top