Time to Upgrade your Software – MSI CENTER (Bug Status)

Joined
Jun 30, 2021
Messages
2
Hi,
I'm having the same issue with my new motherboard. It's the MPG Z490 Gaming Cabron Wifi and ever since I tried using Mystic Light and iCue4, the RGB lights are off.
I did as Pangolin said, but to no avail. I'm getting a "Connect to device FAIL" error when I try to update the firmware.

I've tried using MSI DC and MSI Center but both are giving me issues. I'm attaching the log the updating tool generated.

The motherboard RGB does work though. I'm using some products connected to an ARGB hub and once my PC was built everything was on sync using the default MB config until I accessed MSI Center in order to set up my own configuration. I even reinstalled Windows but now I cannot enter MSI Center. (Edit: One of the comments covered this issue, I had MSI DC installed and the registry key wasn't cleared on uninstallation).
 

Attachments

Last edited:
Joined
Jun 26, 2021
Messages
1
I saw that on the graphic cards, it doesn't work with the GTX 10** series, is it? So it won't work with my MSI GTX 1060 6GB? (I'm planning on upgrading to a RTX 3060 TI in fact, but I have to wait for graphic cards to come back to more acceptable prices.
 

Zumichan77

New member
Joined
Jun 27, 2021
Messages
7
Known Issue: RGB No Longer Work (Lose control & Flash randomly) after Installing ICUE v4.11.274 + Windows Language Changes to French Restart/Sign out
Workaround:
1. Disable on-board physical LED switch (on-board LED will turn off)
View attachment 149173
2. Short JT1 pin (2 pin from the right) with a pen for 5 seconds
View attachment 149174
3. Download firmware below and flash the firmware again
View attachment 149175
4. Enable on-board physical LED switch again
Solution: Update firmware to the version below and you can install iCUE again!
Note. If your LED is out of control, do steps above first then update firmware

MotherboardFirmwareLink
Z490 GODLIKE7C70 v0101
Z490 ACE7C71 v07
Z490 GAMING CARBON WIFI (EK)7C73 v08
B550 GAMING CARBON WIFI7C90 v07
B550 UNIFY7D13 v04
X570 GODLIKE7C34v0C
Hi, I'm using bios version 7C73v18 on the Z490 gaming carbon wifi mobo. Will this software still work? I don't want to brick anything or fry any of my components...
 
Joined
Jun 30, 2021
Messages
2
Hi, I'm using bios version 7C73v18 on the Z490 gaming carbon wifi mobo. Will this software still work? I don't want to brick anything or fry any of my components...
same here. If you have iCue installed don't do it. I installed MSI Center whilst having iCue installed and my argb setup broke.
 

plutomate

Well-known member
MAJOR GENERAL
Joined
Jul 30, 2015
Messages
5,653
Hi, I'm using bios version 7C73v18 on the Z490 gaming carbon wifi mobo. Will this software still work? I don't want to brick anything or fry any of my components...
and the listed firmware is the RGB control IC not your BIOS. It should be fine to update it.
 

moeythoma157102e2

New member
Joined
Jun 3, 2021
Messages
5
Latest Mystic Lighting update has broken everything again. RAM is now undetectable in iCue. Cannot get any RGB on any other components.
This is unacceptable.
The whole RGB ecosystem is a complete mess.
 

rdavidson98k154202d5

psychotic.reaction
Joined
Jul 6, 2021
Messages
3
Known Issue: RGB No Longer Work (Lose control & Flash randomly) after Installing ICUE v4.11.274 + Windows Language Changes to French Restart/Sign out
Workaround:
1. Disable on-board physical LED switch (on-board LED will turn off)
View attachment 149173
2. Short JT1 pin (2 pin from the right) with a pen for 5 seconds
View attachment 149174
3. Download firmware below and flash the firmware again
View attachment 149175
4. Enable on-board physical LED switch again
Solution: Update firmware to the version below and you can install iCUE again!
Note. If your LED is out of control, do steps above first then update firmware

MotherboardFirmwareLink
Z490 GODLIKE7C70 v0101
Z490 ACE7C71 v07
Z490 GAMING CARBON WIFI (EK)7C73 v08
B550 GAMING CARBON WIFI7C90 v07
B550 UNIFY7D13 v04
X570 GODLIKE7C34v0C
Followed the steps and it seemingly resolved the flashing issue. Yesterday however, I had the Mystic Light set to Red and after ten minutes or so, it reset back to Rainbow. Had to turn off in MSI Center for it to respond to my inputs again. Any solutions to this or should I try to re-update the firmware again?
 

Zumichan77

New member
Joined
Jun 27, 2021
Messages
7
and the listed firmware is the RGB control IC not your BIOS. It should be fine to update it.
I'm gonna try and reset the CMOS. If that doesn't work I'll just go through with an RMA and then buy a 590 mobo. Debating whether or not to continue with MSI or go with ROG strix. MSI's dragon center and MSI center is a complete total disaster. I mean, don't get me wrong, their hardware is god tier but when it comes to software, not so much.
 

cd-medra15b602f0

New member
Joined
Jul 6, 2021
Messages
1
Known Issue: RGB No Longer Work (Lose control & Flash randomly) after Installing ICUE v4.11.274 + Windows Language Changes to French Restart/Sign out
Workaround:
1. Disable on-board physical LED switch (on-board LED will turn off)
View attachment 149173
2. Short JT1 pin (2 pin from the right) with a pen for 5 seconds
View attachment 149174
3. Download firmware below and flash the firmware again
View attachment 149175
4. Enable on-board physical LED switch again
Solution: Update firmware to the version below and you can install iCUE again!
Note. If your LED is out of control, do steps above first then update firmware

MotherboardFirmwareLink
Z490 GODLIKE7C70 v0101
Z490 ACE7C71 v07
Z490 GAMING CARBON WIFI (EK)7C73 v08
B550 GAMING CARBON WIFI7C90 v07
B550 UNIFY7D13 v04
X570 GODLIKE7C34v0C
How can I short the JT1 with pen I don’t get it should I touch the 2 pin with pen or what ??! And the second thing updating the firmware same as updating the bios Sam way enter the bios page ??!
thanx in Advance
 

plutomate

Well-known member
MAJOR GENERAL
Joined
Jul 30, 2015
Messages
5,653
just touch 2 pin with metal, pen will work, when you touch it, you should see LED turn off for a second.
To update firmware, just execute the file in Windows with admin privilege.
 

kashaloti156b02dd

New member
Joined
Jul 7, 2021
Messages
2
Hello, I have updated FW 02 to 07 in MSI Center 1.0.22 of the ACE Z490 motherboard with the latest 7C71v17 BIOS and now the light turns on spontaneously.
Nobody can give another version of FW but not 07?
 

plutomate

Well-known member
MAJOR GENERAL
Joined
Jul 30, 2015
Messages
5,653
make sure the FW is really version 07 now, you can download the tool from here and run it to confirm.
If the version is really 07, try to go through the steps and see if you can get the LED back to normal. Do you have iCUE installed?
 

kashaloti156b02dd

New member
Joined
Jul 7, 2021
Messages
2
make sure the FW is really version 07 now, you can download the tool from here and run it to confirm.
If the version is really 07, try to go through the steps and see if you can get the LED back to normal. Do you have iCUE installed?
Yep, 07. There is no other RGB software. Clean installed Windows 21H1. But Windows does not affect. I went into the BIOS and after 10 minutes the light turned on by itself. Tried resetting CMOS - didnt work. Here I recorded a video . This and in BIOS itself happens at 04:25. And on Windows the time is 35:10.
 
Last edited:

plutomate

Well-known member
MAJOR GENERAL
Joined
Jul 30, 2015
Messages
5,653
the problem has nothing to do with original problem (iCUE), look like the software reset the LED on purpose. :bonk:
 

rdavidson98k154202d5

psychotic.reaction
Joined
Jul 6, 2021
Messages
3
This is the same issue I’ve been having too, I believe. Really frustrating. What am I supposed to do now? Buy a new motherboard?
 

Svet

Well-known member
Administrator
Joined
Nov 20, 2003
Messages
79,821
MSI able to duplicate this issue and the issue has been forwarded to correspond vendor.
Please wait for future updates.
While waiting, MSI will also try to improve the condition and working over the issue.

The current workaround for the problem is to NOT apply different LED color/effect for different section.
For example, if you use a rainbow effect for whole motherboard, it should not be issue.
 

yakoubg155902da

New member
Joined
Jul 13, 2021
Messages
1
Known Issue: RGB No Longer Work (Lose control & Flash randomly) after Installing ICUE v4.11.274 + Windows Language Changes to French Restart/Sign out
Workaround:
1. Disable on-board physical LED switch (on-board LED will turn off)
View attachment 149173
2. Short JT1 pin (2 pin from the right) with a pen for 5 seconds
View attachment 149174
3. Download firmware below and flash the firmware again
View attachment 149175
4. Enable on-board physical LED switch again
Solution: Update firmware to the version below and you can install iCUE again!
Note. If your LED is out of control, do steps above first then update firmware

MotherboardFirmwareLink
Z490 GODLIKE7C70 v0101
Z490 ACE7C71 v07
Z490 GAMING CARBON WIFI (EK)7C73 v08
B550 GAMING CARBON WIFI7C90 v07
B550 UNIFY7D13 v04
X570 GODLIKE7C34v0C
How about x570 TOMAHAWK WIFI , Since i updated the DC to version 2.0.109.0 My mystic light is only showing and Controlling the DRAM which is an Traident Z neo The Rgb on the mobo is turned off also on the Fans of the case
installed the Msi Center and i got the same thing !
i don't think i have the physical Rgb switch on the mobo and i never updated the Bios since i got it its basically in Ver 1.00
So what know ? should we wait for a new update or there is a workaround for this!
thank you Sir
 

BW-NET

Member
Joined
Jul 14, 2021
Messages
40
I don't know if you see the WMI errors guys, but, i check the log in WMI Events, and i found a lot of errors.

Id = {00000000-0000-0000-0000-000000000000}; ClientMachine =XXXXXX; Usuário = XXXXXX; ClientProcessId = 4216; Componente = Unknown; Operação = Start IWbemServices::ExecNotificationQuery - root\cimv2 : select * from RegistryValueChangeEvent where Hive = 'HKEY_LOCAL_MACHINE' AND KeyPath = 'SOFTWARE\\Wow6432Node\\MSI\\Mystic_Light_SDK' AND ValueName = 'SettingInfo'; ResultCode = 0x80041032; PossibleCause = Unknown

Id = {00000000-0000-0000-0000-000000000000}; ClientMachine =XXXXXX; Usuário = XXXXXXX; ClientProcessId = 4216; Componente = Unknown; Operação = Start IWbemServices::ExecNotificationQuery - root\cimv2 : select * from RegistryValueChangeEvent where Hive = 'HKEY_LOCAL_MACHINE' AND KeyPath = 'SOFTWARE\\Wow6432Node\\MSI\\MSI Center\\Component\\Mystic Light\\LED' AND ValueName = 'GlobalSwitch'; ResultCode = 0x80041032; PossibleCause = Unknown

This errors makes my WMI stay in the top CPU usage all the time!

You can find this errors in: Events >>> Logs... >>> Microsoft >>> WMI-Activity
 

Alyred

Member
PRIVATE E-2
Joined
Oct 31, 2013
Messages
49
Does anyone know if there's an MSI center release notes for each version? I'd really like to look at that and see if the particular issues I'm experiencing with it are fixed before uninstalling DC (which mostly works), installing MSIC, finding out half the stuff I need is still broken on my mainboard and video card, uninstalling again and re-installing DC...
 
Top