X99S Gaming 7 with 5700 XT problems

luis.tapiac

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 25, 2020
Messages
4
Hi all. I recently purchased an AMD 5700 XT VGA to swap out my old R9 295X2.
Since installing the card I have had many problems, such as windows crashes, BSOD and black screens with games like Age of Mithology and Battlefield 4.
Thinking that the problem was the VGA, I changed it, installed it and back to the same problems mentioned above. (Yes, I went back to my 295x2 and no problem).
In an inspirational moment, I thought about changing the slot card (I had it in PCIe x16 slot number 1) and I changed it to the second slot, since that change the system is more stable, however BSOD and crashes continue to appear in Windows.

With the help of a friend, I tried the card on another platform and it works perfectly, so I rule out a problem with the VGA.

Any feedback within the community?

Corsair Obsidian 1000D
MSI X99S Gaming 7 + Corsair H100i
Intel Core i7 5820k @4.5GHz
Sapphire R9 295x2
Corsair Vengeance 16GB
Asus Phoebus - Genius 3500 5.1 - Razer Tiamat 7.1 - Corsair ST100
Asus RaidR - HDD Seagate 3TB - WD 1TB - Toshiba 4TB
Corsair M65PRO - Corsair K95
Corsair AX1200i
LG 32LM6200
Windows 10 x64
Asus RT-AC68U
 

Nichrome

Active member
Global Moderator
Joined
Nov 7, 2013
Messages
18,903
Hi
What exactly 5700xt is it? I hope not Gigabyte...
If your system works fine with 295X2, then I would say there is some compatibility issue. And I was about to suggest PSU problems, but if it handles 295X2 then there is no way the PSU would be faulty..
 

luis.tapiac

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 25, 2020
Messages
4
Nichrome date=1595755016 said:
Hi
What exactly 5700xt is it? I hope not Gigabyte...
If your system works fine with 295X2, then I would say there is some compatibility issue. And I was about to suggest PSU problems, but if it handles 295X2 then there is no way the PSU would be faulty..
Hi!

Its an Asus Strix 5700 XT OC.
I think the same, which may be a motherboard compatibility problem, but I don't know what kind of incompatibility.
Exactly, because the 295x2 works, I immediately rule out problems with the PSU.
 

luis.tapiac

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 25, 2020
Messages
4
flobelix date=1595767055 said:
What bios version do you have?
Hi!

I did update to last one available on website: H.H2
Since a buy this motherboard, never update BIOS, only this time thinking it is an incompatibility problem
 

Nichrome

Active member
Global Moderator
Joined
Nov 7, 2013
Messages
18,903
I would suggest you check with ASUS for vBIOS update.
Also in BIOS, try changing PCI settings from Auto to something else, see if it makes a difference: settings/advanced/PCI subsystem - max link speed.
Other than that... I've no idea as that stuff don't tend to happen.
 

luis.tapiac

New member
PRIVATE E-2
Joined
Jul 25, 2020
Messages
4
I would suggest you check with ASUS for vBIOS update.
Also in BIOS, try changing PCI settings from Auto to something else, see if it makes a difference: settings/advanced/PCI subsystem - max link speed.
Other than that... I've no idea as that stuff don't tend to happen.
Hi Nichrome,

I try to update vBIOS and i did have a error in both vBIOS. My VGA are dead and download any vBIOS from TechPowerUp and VGA is OK, so the problem alwais was VGA.

Thanks all!!
 
Top