Z97 Gaming 5 boot loop

christian.broutissou

New member
PRIVATE E-2
Joined
Apr 18, 2015
Messages
2
Hi,

I hope someone around could help me with that, this morning my pc refused to start normally and just boot loop without printing anything on screen. No POST beep, noting...when i force the shutdown by holding power switch it stops but a blue led blinks for a few sec near the CMOS battery...

My rig:
Z97 Gaming 5
i5 4690K @3.5Ghz (stock settings^^)
RAM : 2x4GB Corsair vengeance 2133Mhz, DDR3
Noname optical drive
Samsung 240 evo ssd (250GB)
Seagate Barracude 2To
MSI GTX 970 Gaming edition 4GB DDR
PSU: Corsair RM750
CPU cooler Noctua NH-U12S

I've tried to unplug everything but RAM/CPU, reseted CMOS, but still nothing...only fans spins (case and cpu) and that blue light on forced shutdown. Is there anything i could do or should i just move on to RMA (the mobo is a month old^^) ?
 

Nichrome

Well-known member
Global Moderator
Joined
Nov 7, 2013
Messages
19,042
Hi

Try single RAM stick
Also try to boot when motherboard is on non conductive surface like wooden table or motherboard box
Try clearing CMOS with power cord removed >>Clear CMOS Guide<<
Maybe battery replacement will help

If above fails, disconnect everything, remove CPU and inspect CPU socket with magnifying glass and bright light.

Edit: with single RAM stick, make sure to test each RAM stick at the time, each time in different slot.
 

christian.broutissou

New member
PRIVATE E-2
Joined
Apr 18, 2015
Messages
2
CMOS cleareance was made before following user manual.
Followings your guidance i:
Tested each ram module in each slot one at a time and nothing changed, xcept no more blue light ticking on forced shutdown...
Removed cpu and everything seems good to me, no bend pin in the socket...
 
Top