Close

Register Now!

To Get More Info and Daily Reward.

Please login or register.
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!  (Read 16948 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« on: 13-September-06, 21:49:53 »

WELL, I BUILT MY PC 2 WEEK AGO, AND IT WORKS FINE 2 DAYS! AFTER THAT DRIVES ME CRAZY! MY PC HAVE RANDOM SHUTDOWNS! CAN BE AFTER 5 MINUTES, 30 MINUTES OR EVEN 1 DAY! ONE THING THAT INCREASE THE FRECUENCY OF SHUTDOWN IS COPYING DATA FROM CD/DVD, WHEN I START A COPY/PASTE FROM CD TO MY SATA DISK THE SYSTEM POWER OFF SUDENNLY! THE SYSTEM COOLER, SATA DISK, FAN COOLER AND ALL THE SYSTEM LOST ENERGY! ONLY THE "POWER LED" ON THE CASE REMAINS TURNED ON AND FLASHING.IF I PUSH THE POWER/RESET BUTTONTHE SYSTEM NOT RESPONSE, THE ONLY WAY TO TURN ON MY PC IS DISCONNECTING THE POWER CORD AND CONNECTING THE POWER CABLE AGAIN.

I TRY CHANGING THE HD, MEMORY, IDE CABLES, DVD UNIT, SATA CABLE AND NOTHING! ANY SUGGESTION?

AMD X2 3800+
K9N SLI PLATINUM
BIOS 1.0
PSU AGILER GOLD 600WTTS
1GB RAM 2X512XMS2CORSAIR DDR800
SEAGATE SATAII 250GB
DVD-RW LITEON
MSI NX6200TC 128MB
XP PRO SP2
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

karci

  • Guest
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #1 on: 14-September-06, 01:38:30 »

I think that in your case it helps if you change your UDMA setting for IDE to 3. Many similar issues have been discussed here (just search for "UDMA") and this seemes to help for many people.
Logged

jmaus

  • Guest
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #2 on: 14-September-06, 04:11:21 »

WELL, I BUILT MY PC 2 WEEK AGO, AND IT WORKS FINE 2 DAYS! AFTER THAT DRIVES ME CRAZY! MY PC HAVE RANDOM SHUTDOWNS! CAN BE AFTER 5 MINUTES, 30 MINUTES OR EVEN 1 DAY! ONE THING THAT INCREASE THE FRECUENCY OF SHUTDOWN IS COPYING DATA FROM CD/DVD, WHEN I START A COPY/PASTE FROM CD TO MY SATA DISK THE SYSTEM POWER OFF SUDENNLY! THE SYSTEM COOLER, SATA DISK, FAN COOLER AND ALL THE SYSTEM LOST ENERGY! ONLY THE "POWER LED" ON THE CASE REMAINS TURNED ON AND FLASHING.IF I PUSH THE POWER/RESET BUTTONTHE SYSTEM NOT RESPONSE, THE ONLY WAY TO TURN ON MY PC IS DISCONNECTING THE POWER CORD AND CONNECTING THE POWER CABLE AGAIN.

I TRY CHANGING THE HD, MEMORY, IDE CABLES, DVD UNIT, SATA CABLE AND NOTHING! ANY SUGGESTION?

AMD X2 3800+
K9N SLI PLATINUM
BIOS 1.0
PSU AGILER GOLD 600WTTS
1GB RAM 2X512XMS2CORSAIR DDR800
SEAGATE SATAII 250GB
DVD-RW LITEON
MSI NX6200TC 128MB
XP PRO SP2


You could also try updating your BIOS.

Also, please dont type your whole posts in Caps as this is taken as shouting and may be perceived the wrong way by some members.

Thanks.
Logged

kakarocht

  • LIEUTENANT COLONEL
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 2394
  • Devil Jin
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #3 on: 14-September-06, 09:48:14 »

tried to tweak the RAM as well. what is the timing and the volt? 5-5-5-15 @ 2.1V (2T). Gd luck.
Logged
How to flash BIOS!=>http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=84865.msg606175#msg606175

Main Rig
AMD X2 3800 E4@2.5Ghz
GB K8N Sli B-F9
Zalman CNPS9700
KingstonVS 512*4 DDR400 @ 2.75V(3-3-3-8)@2T
2xMSI 7600GT 256MB@650Mhz/700Mhz
2*Pata WD 80GB(0)*2 SATA2 160GB
EN465 PSU
DVDRW,DVD-R LiteOn
ViewSonicWS 19"LCD
XFI-EM
CM 830 Case
XP Pro SP2
OC=280*10=2.8G@1.5V
RETIRED Rig
Athlon 3K+ Winnie Syar's Bios 1C
MSI Neo2 Plat
My 2rd Rig
Intel Q6600
P35 Chipset
CM Hyper48
4x1Gb KingstonVS 667Mhz
ATi 2600XT
Mushkin 550Watt
2xSATA2 80Gb,2x500GB WD
DVDRW/DVDROM Imation
LCD 17' DELL
envy24ht
Power Logic 5000 case
Vista Ultimate

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #4 on: 15-September-06, 20:05:58 »

Hi guys, i try formatin' my system, but, with a little difference: WHITOUT DRIVERS! And it seems to be solved! I've installed nvidia last driver, realtek HD Audio driver, ans serial BUS driver, BUT there're a "performace" driver that replace the windows driver about "IDE CONTROLLER" to "Nvidia IDE COntroller", that supposedly increase system performance decreasing the "bottle effect" into IDE-MOTHERBOARD comunication, well, I've OMIT that driver into the m570 SLI chipset and that's! 2 days without system shutdown! :D I'm downloadin' a DVD image of 3,9GB, I've burned some CDs/DVD and it works!!!! the shutdown issue seems to be "Nvidia IDE CONTROLLER" unnistall it! :D
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #5 on: 17-September-06, 10:16:29 »

5 days without a shutdown! Totally success!!! unnistall "nvidia IDE controller" that comes with K9n MB CD!
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

syar2003

  • GENERAL
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5640
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #6 on: 17-September-06, 10:23:58 »

5 days without a shutdown! Totally success!!! unnistall "nvidia IDE controller" that comes with K9n MB CD!

That's both good and bad news .  :bonk:
Good news of couse it the by gone of the shutdowns.
Bad news for those wanting to run raid , cause raid only works in conjunction with the nvidia sataide controller on the disks used in raid  (not microsofts) .


Logged
Hardware signature
-Nothing special-

kakarocht

  • LIEUTENANT COLONEL
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 2394
  • Devil Jin
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #7 on: 17-September-06, 10:28:13 »

Glad that you've solved it. If you're using the raid then you're save. Gd luck.
Logged
How to flash BIOS!=>http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=84865.msg606175#msg606175

Main Rig
AMD X2 3800 E4@2.5Ghz
GB K8N Sli B-F9
Zalman CNPS9700
KingstonVS 512*4 DDR400 @ 2.75V(3-3-3-8)@2T
2xMSI 7600GT 256MB@650Mhz/700Mhz
2*Pata WD 80GB(0)*2 SATA2 160GB
EN465 PSU
DVDRW,DVD-R LiteOn
ViewSonicWS 19"LCD
XFI-EM
CM 830 Case
XP Pro SP2
OC=280*10=2.8G@1.5V
RETIRED Rig
Athlon 3K+ Winnie Syar's Bios 1C
MSI Neo2 Plat
My 2rd Rig
Intel Q6600
P35 Chipset
CM Hyper48
4x1Gb KingstonVS 667Mhz
ATi 2600XT
Mushkin 550Watt
2xSATA2 80Gb,2x500GB WD
DVDRW/DVDROM Imation
LCD 17' DELL
envy24ht
Power Logic 5000 case
Vista Ultimate

Ex Forum User 3

  • GENERAL OF THE ARMY
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 23397
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #8 on: 17-September-06, 10:29:35 »

Get a better powersupply, as that Agiler is way cheap and probably not delivering what it should.
I have seen the label of the 700W version and it made me laugh very loud :lol_anim:



Get a serious PSU like the Enermax 465, yes that exact model, then you are sure it's not the PSU causing this ;-))

That label is a complete joke.....it's saying 700W (I know yours is 600W doesn't matter)....
When you multiply every amp with every voltage you just get to 700W....that's a real joke....
As no PSU can do that....your PSU is utterly crap my friend. ;-))

Just wait until a bit longer...that PSU will NOT last :lol_anim:
Logged

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #9 on: 22-September-06, 21:17:34 »

Well guys, i replace that PSU Agiler·$·!% of 60wts hehe, I've Bough a PSU Coolermaster Extreme Power 600WTTS, that PSU will be enought? And you're right when I try to setup up some RAID configuration then system go to hell! the damend trouble is "nvidia Ide controller"  the system returns to mandness ramdom shutdowns whitout a reason! :angryfire: what can I do??? any link to download a unbugged version of nvidia ide controller? any suggestion?  :wall:
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

Svet

  • T9246ED
  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 73473
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #10 on: 23-September-06, 00:07:11 »

Did you have tried latest from Nvidia?

nForce 570 SLI/570/550 - Windows XP/2000 (32-Bit)

Version: 9.16
Release Date: June 28, 2006
WHQL Certified

http://www.nvidia.com/object/nforce_nf5_win2k_9.16.html
Logged

Svet

  • T9246ED
  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 73473
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #11 on: 23-September-06, 00:34:55 »

if you already use 9.16 as i gues couse cannot find anythink different, try this ones:
http://rapidshare.de/files/34113495/WinXP.rar.html    its for 32bit XP (should be compatible with your mobo.)

install 1st 9.16, after reboot, boot into DSP(Directory Service Repair) or Safe Mode. navigate to device manager and udpate it manually IDE and RAID drivers, by targeting extracted folder.
Logged

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #12 on: 24-September-06, 12:57:48 »

I'll try downloadin' that drivers tonite, what about PSU? Cooler master extreme power 600wtts? 5V 30A, +12v 18A, -12V 18A? that's ok? enough power?

AMD64 x2 3800+
2GB DDR2 800 corsair XMS2
k9N SLI PLATINUM
SEAGATE SATA2 250GB
DVD-RW LITEON DUAL LAYER
DVD-R SAMSUNG
LIFEVIEW VIDEO CAPTURE 3000
MSI SINGLE 7600GT 256MB
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

kakarocht

  • LIEUTENANT COLONEL
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 2394
  • Devil Jin
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #13 on: 27-September-06, 08:00:45 »

Cooler master PSU +12V@18a? I think you better get higher rails than that at +12v@>25a then it should be sufficient for future use. Unless you're not ocing too much then it should be sufficient. Gd luck.
Logged
How to flash BIOS!=>http://forum.msi.com.tw/index.php?topic=84865.msg606175#msg606175

Main Rig
AMD X2 3800 E4@2.5Ghz
GB K8N Sli B-F9
Zalman CNPS9700
KingstonVS 512*4 DDR400 @ 2.75V(3-3-3-8)@2T
2xMSI 7600GT 256MB@650Mhz/700Mhz
2*Pata WD 80GB(0)*2 SATA2 160GB
EN465 PSU
DVDRW,DVD-R LiteOn
ViewSonicWS 19"LCD
XFI-EM
CM 830 Case
XP Pro SP2
OC=280*10=2.8G@1.5V
RETIRED Rig
Athlon 3K+ Winnie Syar's Bios 1C
MSI Neo2 Plat
My 2rd Rig
Intel Q6600
P35 Chipset
CM Hyper48
4x1Gb KingstonVS 667Mhz
ATi 2600XT
Mushkin 550Watt
2xSATA2 80Gb,2x500GB WD
DVDRW/DVDROM Imation
LCD 17' DELL
envy24ht
Power Logic 5000 case
Vista Ultimate

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #14 on: 27-September-06, 17:45:02 »

I try to update bios from v 1.0 to 1.3 with MSI LIVE BIOS, but shows a error MSG  :angryfire: First I open "MSI LIVE UPDATE 3" I chosse LIVE BIOS, the "NEXT" the web interface tell me about new version found on web that's "v1.3" all ok.. I download the file... Install it into my Pc... run it... then when I push the buttom "START" (To start flsh BIOS), It shows me a DOS windows with the fllowing msg:


"AMI FIRMWARE UPDATE UTILITY VER 4.17
COPYRIGHT (c) 2006 AMERICAN MEGATRENDS INC. ALL RIGHT RESERVED

-Error: Loading driver
<Press any key....."

 I try to start in safe mode, but nothing' what tha fuc·"$ Its goin' on  :wall:

PD. So my PSU suxs? It better or not that AGILER @600wtts? thanxs
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #15 on: 27-September-06, 18:00:36 »

Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

Ex Forum User 3

  • GENERAL OF THE ARMY
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 23397
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #16 on: 27-September-06, 18:13:37 »

Dude, you can't use a DOS flasher inside Windows, that will not work!
Also I doubt your PSU a lot.
I see Product No RS-500, but yet rated as 600W?

Also input off 220V of 6.3A?

Something is not quite right here....

My Enermax 465, has 220V 3A= 660W max input.
Output:

3.3V 35A
5V 35A
12V 33A

But rated as 460W

Yours is way below, and can do 600W? No way...not even near that...
BTW 2x18 split doesn't equal 36A ;-))
Logged

syar2003

  • GENERAL
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5640
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #17 on: 27-September-06, 18:18:34 »

That's AFUWIN.exe , not dos flasher and should work from windows .
Anyway , you should stay off the liveupdate 3 util to update bios , and do it manually with AFUDOS and a floppy .

Logged
Hardware signature
-Nothing special-

ivangelion

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 174
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #18 on: 28-September-06, 20:00:13 »

i had the something the same problem with k8nneo4 platinum, and kn2delta ilsr with nvidia sw ide driver, but was a faulty ide cable the big bad boy, those red round cable bundled with msi mobos, also had problems without ide hd  running only with sata hd, culdnt install winxp, but that was resolved after formatting hd and trying again, didnt know for sure what it was...
Logged
ATHLON 64 X2 3600+
MSI K9N SLI PLATINUM
1GB DDR 800 OCZ XTC PLATINUM 4-5-5-15
MSI NX7900GTVT2D256E
HD 120GB WESTERN DIGITAL CAVIAR 120J
LG GSA-1463B
PSU POWER COOLER PS550XP 550W 12V1 18A 12V2 20A

jms45

  • SERGEANT
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 44
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #19 on: 01-October-06, 15:37:01 »

i have something of the same problem with my K9NSLI-2F motherboard, my problem seems to be coming from the network controller it's self as my system really only powers down when trying to download large files it can happen as soon as i start to download or 90 percent through it which can be quite annoying after a third attempt at downloading, i noticed i had some dcom errors in my system event viewer telling me: The machine-default permission settings do not grant Local Activation permission for the COM Server application with CLSID
{BC866CF2-5486-41F7-B46B-9AA49CF3EBB1}
 to the user NT AUTHORITY\LOCAL SERVICE SID (S-1-5-19).  This security permission can be modified using the Component Services administrative tool.

after searching the CLSID in my registry i was able to track the item in component services as a service called NETMAN, i then edited the launch and activation permissions and added the user name LOCAL SERVICE and gave it allow permission for local launch and local activation.

i have also launched the web based interface for the nvidia network controller and changed the Performance Optimization Profile from cpu utilization to throughput, i dont know if all this has helped the issue as yet but since doing this last night iv been able to use the internet and download without the power down so far, i will post again if this has helped my problem completely.

system specs:

Athlon64 X2 4800+
MSI K9NSLI-2F
2x512 Corsair XMS2 5400 @4-4-4-12-cmd1
HPDVD840 DVDRW
Pioneer 107D
2x 80gb WD SATA - Raid 0
2x Nvidia 7600 GT
Audigy 2 ZS
Hiper Type R 580watt PSU
Logged
Cooler Master HAF 932
MSI Z87-G45
i7 4770k 4.4GHz 1.185v
MSI GTX 670 PE
8GB Corsair Vengeance Red 2133 11-11-11-27-2t
Plextor M5 Pro 256GB SSD
2x 500GB HDD Raid0
Lite-on iHAS 524B
Windows 10 Pro x64

Custom water cooling loop
240mm Phobya G-Changer Radiator
XSPC X2O 750 Dual Bay Reservoir Pump V2
EK Supreme LTX CPU Block

ivangelion

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 174
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #20 on: 02-October-06, 07:10:46 »

jms45 look the topic  K9N Motherboard trouble info your mobo can be faulty
Logged
ATHLON 64 X2 3600+
MSI K9N SLI PLATINUM
1GB DDR 800 OCZ XTC PLATINUM 4-5-5-15
MSI NX7900GTVT2D256E
HD 120GB WESTERN DIGITAL CAVIAR 120J
LG GSA-1463B
PSU POWER COOLER PS550XP 550W 12V1 18A 12V2 20A

jms45

  • SERGEANT
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 44
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #21 on: 04-October-06, 22:38:44 »

jms45 look the topic  K9N Motherboard trouble info your mobo can be faulty

motherboard RMA'd thanks bud, just hope after having to pay for shipping back to re-seller they can recreate the problem during testing, and that my worst nightmare doesn't come true by them sending me a new board of the same revision :shocked: lol

hope rma doesn't take to long either right now I'm lucky enough to be using a machine i built for a friend but he should be coming to pick it up in a few days.

also read an advertisement in a magazine earlier for the msi k9nsli saying: the expert in dual-core platform, hmm... why am i sending my motherboard back again?
Logged
Cooler Master HAF 932
MSI Z87-G45
i7 4770k 4.4GHz 1.185v
MSI GTX 670 PE
8GB Corsair Vengeance Red 2133 11-11-11-27-2t
Plextor M5 Pro 256GB SSD
2x 500GB HDD Raid0
Lite-on iHAS 524B
Windows 10 Pro x64

Custom water cooling loop
240mm Phobya G-Changer Radiator
XSPC X2O 750 Dual Bay Reservoir Pump V2
EK Supreme LTX CPU Block

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #22 on: 07-October-06, 13:45:43 »



enough power for my system?

AMD64 X2 3800+
2GB CORSAIR MEMORY DDR2 800
MSI K9N SLI PLANTINUM
250GB SATA 2 SEAGATE
DVD-RW
DVD
LIFEVIEW 3000+
MSI 6200TC 256MB (COMING UP... MSI 7900GT)
OS: WIN XP SP2
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

jms45

  • SERGEANT
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 44
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #23 on: 07-October-06, 21:40:27 »

i would say thats definetly enough power for what you have in your system.
Logged
Cooler Master HAF 932
MSI Z87-G45
i7 4770k 4.4GHz 1.185v
MSI GTX 670 PE
8GB Corsair Vengeance Red 2133 11-11-11-27-2t
Plextor M5 Pro 256GB SSD
2x 500GB HDD Raid0
Lite-on iHAS 524B
Windows 10 Pro x64

Custom water cooling loop
240mm Phobya G-Changer Radiator
XSPC X2O 750 Dual Bay Reservoir Pump V2
EK Supreme LTX CPU Block

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #24 on: 10-October-06, 20:58:51 »

thanX jms...  ;D My system is stable now... (with this new PSU) and Windows IDE controller (NON n570 chipset ide driver, yeph...  ;-(( forgot RAID configurations...  :angryfire:), but the next month I'll buy another video card, probably and MSI nx7900GT (or an ATI RADEON x1900XT if nvidia chipset dont explote with ATI graphics!  :rolleyes_anim: ), this coolermaster PSU will still own enough power?  :bonk:
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

gouldjw

  • PRIVATE FIRST CLASS
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 9
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #25 on: 19-October-06, 08:39:37 »

Osiricat, thank you so much!!!  I've been struggling with random shutdowns on a daily basis for two months and your answer FINALLY fixed it.  Since I uninstalled the NVidia IDE drivers, my rig's been up nonstop for 4 days -- a new record!  Whew!  I can finally stop beating my head against the wall.  MSI -- you might want to add this tip to your bag of tricks for this issue, at least until NVidia can fix their drivers!
Logged
Intel P55-GD65
Bios v1.7
Intel Core i5
8GB Crucial DDR3
Western Digital 300GB 10K RPM SATA Hard Drive
Antec 850W Power Supply
Windows 7 64-bit

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #26 on: 27-October-06, 21:13:58 »

u welcome! ;-)) Gouldjw! repeat after me... nvidia controller suxs!!!!!  :bonk: ... I got news guys...! I've bought an evga nvidia 7600gs 512MB, I'll switch it with my nx6200 256MB suxscache :bonk: what whould happend?  :undecided: my system gotta hell?  :hypocrite: pray 4 me.... I'll post the answers 2morrow! desire me luck!
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #27 on: 29-October-06, 21:21:12 »

I've installed my new eVGA 7600GS 512MB DDR2 video card and.... it works great!!!! :cheesy: there're not any problem with PSU or memory configuration, tha fuckin' problem was absolutly: nvidia IDE CONTROLLER, when u unnistall it, SHUTDOWNS GONE!  :cheesy:
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

gouldjw

  • PRIVATE FIRST CLASS
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 9
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #28 on: 03-November-06, 08:06:01 »

Yup, I've been up for nearly 3 weeks now, without the nVidia IDE COntroller driver.  No shutdowns!  I wonder if the driver has a problem because it's technically a Windows 2000 driver.  Maybe 9.17 will work better in XP, but I'm extremely happy now.  Now, if I could just get ANYTHING to work in Vista other than Office 2007!   :bonk:
Logged
Intel P55-GD65
Bios v1.7
Intel Core i5
8GB Crucial DDR3
Western Digital 300GB 10K RPM SATA Hard Drive
Antec 850W Power Supply
Windows 7 64-bit

OsiricatTopic starter

  • SECOND LIEUTENANT
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 115
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #29 on: 04-November-06, 13:57:10 »

I try to install Vista RC1... but isn't working... when i'm booting... the screen shows: welcome to vista installation blah blah blah... the system is copying files... (after 20mints...) 100% complete ok... when the system restarts...appears a BLACK screen whit a banner charging... (like WINDOWS XP startin')... and is it forever...  banner charging.... banner charging.... I go to sleep.... the morning after... banner charging...  :wall: I resolve that issue changing the HD from SATA TO IDE!! and it works! i try vista 4 few days.... everything was ok (of course whitout installin' nvidia idesuxs drivers, but when i try to install vista on a SATA disk, the installation gotta hell!  :angryfire: vista BUG? or k9 damn?  :shocking: I try whit WD 80GB sata, WD sata 120GB, SEAGATE sata2 250 GB.... and the only way to get a succedded installation is on IDE HD... any suggestion?
Logged
MAIN RIG
AMD PHENOM 9950+ OC @3,0GHZ
PSU CORSAIR TX620 +12V @52 A SINGLE RAIL
MSI K9A2 SLI PLATINUM BIOS 1.5
4GB CORSAIR DOMINATOR @1066 4-4-4-15-2T
500GB HD MAXTOR DIAMOND2 7200.11 32MB
MAXTOR 200GB EXTERNAL DRIVE
SB CREATIVE AUDIGY SE
DVD-RW LITEONX2
EVGA 8800GTS 512MB G92
SAMSUNG 22'' 216BW
OS WIN VISTA ULTIMATE 32BITS
MOUSE LOGITECH MX REVOLUTION
KEYBOARD BLUETOOTH LOGITECH DINOVO EDGE

SECOND RIG
AMD X2 4400+ CORE WINDSOR @2,2GHZ @1,28v
PSU COOLER MASTER XTREME POWER 600WTTS ATX V2.01 (+3.3V 28A/+5V 30A/+12V 18A/-12V 18A)
MSI K9N NEO V.2 BIOS 3.3 (S/N 601-7260)
2GB CORSAIR XMS2 (2 TWIN PACK XMS2 512MBX2) DDR2 800 5-5-5-12-23/2T @1,9v
SEAGATE SATA2 160GB
EVGA 7600GT 256MB
DVD-RW SAMSUNG
LCD SAMSUNG 732N
MOUSE MICROSOFT LASER 5000

syar2003

  • GENERAL
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 5640
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #30 on: 04-November-06, 14:35:24 »

Hello !
Vista RC1 is still beta , bugs is to be expected with this build and some driver support is non-present.
Wait for the RTM .

Logged
Hardware signature
-Nothing special-

ankh

  • Guest
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #31 on: 08-November-06, 10:53:36 »

How do I uninstall the nvidia ide drivers? Can anyone please help me? My computer keep turning itself off just like it does for the rest of you - I tried the udma 3 thingy and updating the bios (and everything else for that matter) but nothing seem to work. The computer works fine apart from when I try to start games..it has random shutdowns.

/Ankh
Logged

Svet

  • T9246ED
  • Administrator
  • *****
  • Online Online
  • Posts: 73473
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #32 on: 08-November-06, 10:56:45 »

How do I uninstall the nvidia ide drivers? Can anyone please help me? My computer keep turning itself off just like it does for the rest of you - I tried the udma 3 thingy and updating the bios (and everything else for that matter) but nothing seem to work. The computer works fine apart from when I try to start games..it has random shutdowns.

/Ankh
navigate to device manager, search for Nvidia PATA controller, double click on it, then go to Driver tab, and select "Roll back Driver". confirm with YES if asked. repeat procedure with Nvidia SATA controller. then reboot your machine to apply changes.
Logged

gouldjw

  • PRIVATE FIRST CLASS
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 9
Re: K9N SLI PLATINUM shutdown issue help!
« Reply #33 on: 09-January-07, 15:22:06 »

FYI, I just updated my nVidia system drivers to version 9.19, including the nVidia controller drivers, and so far, no crashing in 1 whole day!  I'll keep crossing my fingers and repost if I end up having problems and have to uninstall it.
Logged
Intel P55-GD65
Bios v1.7
Intel Core i5
8GB Crucial DDR3
Western Digital 300GB 10K RPM SATA Hard Drive
Antec 850W Power Supply
Windows 7 64-bit
Pages: [1]   Go Up