Register Now!

To Get More Info and Daily Reward.

Please login or register.
Pages: [1] 2  All   Go Down

Author Topic: P35 Neo. Marvell 88SE61xx Adapter  (Read 17328 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

thiefen

  • PRIVATE FIRST CLASS
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 7
P35 Neo. Marvell 88SE61xx Adapter
« on: 23-March-08, 18:16:47 »

When I boot my computer I get this Marvell 88SE61xx Adapter Initializing and it takes like 2-3 minutes for it to load before windows xp starts and it's kinda disturbing. So I wonder if anyone got anyone can help me fix this?
Logged

Jack

  • Ex Forum moderator
  • GENERAL OF THE ARMY
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 14940
    • A user initiative by MSI fanatics to support all other MSI product users
« Reply #1 on: 23-March-08, 18:25:50 »

Do you have any devices hooked up to the Marvell Controller Ports (IDE port + the additional SATA port)?

If you don't you can simply disable the Marvell Controller in BIOS.
Logged

thiefen

  • PRIVATE FIRST CLASS
  • ***
  • Offline Offline
  • Posts: 7
« Reply #2 on: 23-March-08, 18:33:11 »

I got two SATA drives connected to the motherboard and my DVD burner with IDE plugged in the motherboard to. How can I tell that they are plugged in to the Marvell controller ports?
Logged

Jack

  • Ex Forum moderator
  • GENERAL OF THE ARMY
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 14940
    • A user initiative by MSI fanatics to support all other MSI product users
« Reply #3 on: 23-March-08, 18:43:00 »

The IDE port is hosted by the Marvell Controller.  The additional SATA part is of a different color than the others and usually stands kind of seperated from the others. Since you need the IDE port for your IDE drive, it is probably not the best idea to turn off the controller.

Is your IDE/PATA drive jumpered as a MASTER drive are you using "cable select"?

Also, which BIOS Version are you currently using?

Logged

bmortonaz

  • PRIVATE E-2
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
« Reply #4 on: 24-March-08, 00:13:23 »

I've got the same problem.  P35 Neo2.  The DVD burner is a Plextor PX-740A with the latest firmware (1.2).  I've already tried changing the IDE mode from master to cable select.  No difference.  I've ordered a SATA DVD burner primarily to get rid of the IDE cable.  It will arrive next week.  But it will plug into the Marvell SATA port.  So I'm not sure this will resolve the issue.  I could be a "feature" of the Marvell adapter's scan function.  I've seen forums say I can enter the Marvell Bios by pressing CTRL-M.  So far, it hasn't let me in.   I've tried before and after the Marvell adapter initializes.  I was hoping to disable one of the Marvell ports so that the scan is reduced.  I understand that I can disable the whole chip, but I need one of the two ports.  Any help will certainly be appreciated.
Logged

bmortonaz

  • PRIVATE E-2
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
« Reply #5 on: 24-March-08, 00:19:15 »

One more comment.  I pulled the IDE cable from the Plextor and the boot proceeded as expected.  No delay.  It seems like there is a firmware issue with IDE discovery.  Its hard to believe given that IDE has been around for a long time.
Logged

bmortonaz

  • PRIVATE E-2
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 3
« Reply #6 on: 28-March-08, 23:29:39 »

I found a post that said to use a UDMA 80 wire IDE cable.  I was using the one from MSI which is 80 wire.  I also tried a different UDMA cable.  Both attempts resulted in the same boot delay.  I decided to replace the IDE burner with a SATA burner.  The boot delay is gone.  And so is the bulky cable.  This was the only significant issue I've had with the board.   
Logged
Pages: [1] 2  All   Go Up